AT&T kúpi Time Warner za 80 miliárd USD, Trump to chce zastaviť

Americká telekomunikačná spoločnosť AT&T sa dohodla na prevzatí mediálneho konglomerátu Time Warner Inc.

22.10.2016 10:22 , aktualizované: 23:33
debata (7)

Firma to oznámila v sobotu. Celková hodnota transakcie vrátane dlhu Time Warner má byť 108,7 miliárd dolárov. Správne rady oboch firiem schválili dohodu jednomyseľne. Dojednanie ale podľa zahraničných agentúr môže v USA naraziť na odpor štátu. Spojenie bude najväčšou dohodou uzavretou v tomto roku.

Fúzia by bola významným míľnikom v rýchlo postupujúcej integrácii odvetví médií, komunikácie a internetu. Popredný americký telekomunikačný operátor by získal kontrolu nad káblovou televíziou HBO, spravodajským kanálom CNN, filmovými štúdiami Warner Bros a ďalšími mediálnymi aktívami. Time Warner je tiež hlavným akcionárom spoločnosti Central European Media Enterprises (CME), ktorá vlastní slovenskú televíziu Markíza, českú televíziu Nova a ďalšie stanice.

Firmy dúfajú, že sa transakciu podarí zavŕšiť do konca budúceho roka. Schváliť ju ale ešte musia štátni regulátori, ktorí podobný obrí monopol môžu podľa tlačových agentúr zablokovať alebo zaťažiť takými podmienkami, že by nemal zmysel.

Dohodu budú intenzívne skúmať protimonopolné úrady okrem iného pre obavy, že by AT&T mohla obmedzovať distribúciu diel Time Warner.

Republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump v sobotu vyhlásil, že ak bude zvolený za prezidenta, plánované spojenie firiem neschváli. Podľa neho je to prípad mocenskej štruktúry, proti ktorej bojuje, a je príkladom príliš veľkej koncentrácie moci.

Trump sa nedávno sťažoval na spôsob pokrývania jeho kampane zo strany CNN, poznamenal Reuters. Štáb demokratickej kandidátky Hillary Clintonovej sa zatiaľ nevyjadril. Demokratický senátor a člen právneho výboru Senátu Richard Blumenthal ale povedal, že taká masívna fúzia si vyžaduje starostlivé preštudovanie a dôkladné vyhodnotenie.

„Zameriam sa na to, čo bude toto zlúčenie znamenať pre spotrebiteľov a ich peňaženky,“ zdôraznil niekdajší hlavný prokurátor štátu Connecticut. Tiež demokratický senátor Al Franken povedal, že dohoda vyvoláva obavy z prílišného zlučovania na mediálnom trhu a že si ujasní, aký dopad by takýto krok mal na spotrebiteľov.

Správne rady oboch spoločností sa majú podľa zdrojov zísť ešte v sobotu, aby dohodu schválili. Prevzatie bude z polovice financované hotovosťou a z polovice akciami.

V roku 2014 vedenie Time Warner odmietlo ponuku na prevzatie od spoločnosti 21st Century Fox, ktorá skupinu oceňovala na viac ako 75 miliárd dolárov. Zdroje Reuters uviedli, že 21st Century Fox nemá v pláne svoju ponuku obnoviť.

V súčasnosti má Time Warner trhovú hodnotu okolo 70 miliárd dolárov, trhová hodnota AT&T dosahuje zhruba 232 miliárd dolárov. AT&T teraz expanduje v médiách a vlani napríklad kúpila prevádzkovateľa satelitného televízneho vysielania DirecTV za 48,5 miliardy dolárov.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Time Warner #AT&T