Obchodníci kritizujú vysoké pokuty

Miliónové pokuty pre obchodníkov, ktoré sú zahrnuté v návrhu novely zákona o potravinách, sú podľa Slovenskej aliancie moderného obchodu (SAMO) neprimerané a nespravodlivé.

24.10.2016 12:43
debata (2)

Informovala o tom na pondelkovom brífingu predsedníčka SAMO Katarína Fašiangová. „Ak porovnávame pokuty v zákone o potravinách so sankciami v iných zákonoch, ktoré upravujú oblasti, kde dochádza k závažnejšiemu ohrozeniu života a zdravia spotrebiteľov, zistíme, že tieto sú omnoho nižšie než tie, ktoré hrozia obchodníkom,“ uviedla Fašiangová.

Bývalý minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ľubomír Jahnátek a rovnako aj súčasná ministerka Gabriela Matečná avizovali podľa Fašiangovej zníženie miliónových sankcií. Vedenie agrorezortu tým reagovalo na zistenia Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS), ktorá každoročne zaznamenáva pokles nedostatkov v obchodoch na Slovensku. „Tento zámer následne ministerstvo premietlo do novely zákona, ktorú predložilo do pripomienkového konania. Po jeho skončení však bol náhle predložený iný, pozmenený dokument. Vláda tento dokument bez odbornej diskusie schválila,“ uviedla asociácia obchodníkov, podľa ktorej vláda týmto krokom ignorovala konštruktívny dialóg odborníkov v pripomienkovom konaní.

Návrh novely zákona, o ktorej sa aktuálne v parlamente rokuje, hovorí, že ak pri úradnej kontrole ŠVPS nájde na pultoch obchodov tovar po uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti, dátumu spotreby alebo kontrolóri zistia iný nedostatok, udelia obchodníkovi pokutu vo výške minimálne tisíc eur. Pri ďalšej kontrole a náleze druhého nedostatku návrh novely stanovuje pokutu v minimálnej výške 2 tisíc eur. Pri zistení tretieho nedostatku sa pokuta pre obchodníkov pohybuje v rozmedzí od jedného až po päť miliónov eur.

SAMO kritizuje, že pri ukladaní pokuty zákon neumožňuje prihliadať na okolnosti konkrétneho prípadu a nezohľadňuje sa ani závažnosť porušenia zákona. Miliónová pokuta sa tak môže udeliť aj za minerálku po dátume minimálnej trvanlivosti. Ako ďalej SAMO informovalo, doteraz bolo na Slovensku udelených deväť miliónových pokút, pričom všetky dostali zahraničné reťazce, päťkrát obchodný reťazec Tesco, dvakrát Billa a Kaufland.

„Po tom, ako sa zmenil materiál, ktorý bol predložený vláde na schválenie, sme si vyžiadali stretnutie s ministerkou Matečnou, kde sme sa opýtali, prečo došlo k zmene. Odpoveď bola taká, že je to istý prevenčný nástroj, ako bude ministerstvo postupovať, s čím ale nemôžeme súhlasiť, aby sa miliónové pokuty udeľovali preventívne,“ skonštatovala Fašiangová.

Aliancia obchodníkov upozorňuje, že ak bude zákon schválený v podobe, v akej bol predložený do parlamentu, dotkne sa to negatívne všetkých predajcov. Podľa SAMO môže byť ohrozená najmä zamestnanosť a nové investície v regiónoch, ale negatívne dopady môžu pocítiť aj slovenskí dodávatelia, keďže vysoké pokuty prinútia obchodníkov sprísniť kontrolu kvality dodávaného tovaru.

SAMO združuje spoločnosti obchodu, ktoré na Slovensku v súčasnosti prevádzkujú 475 maloobchodných a 6 veľkoobchodných prevádzok. Členovia SAMO od začiatku svojho pôsobenia na slovenskom trhu doteraz preinvestovali spolu viac ako 2,8 miliardy eur, bez úľav v rámci štátnej pomoci. V súčasnosti spolu zamestnávajú viac ako 24 tisíc ľudí.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #obchodník #reťazce