Valónsko obchodnú dohodu s Kanadou v pondelok nepodporí

Belgický región Valónsko v pondelok nedá centrálnej vláde súhlas na podpis dohody o voľnom obchode medzi Európskou úniou a Kanadou (CETA).

24.10.2016 13:57 , aktualizované: 15:44
debata (21)

Vyhlásil to v pondelok predseda regionálneho parlamentu Andre Antoine. EÚ chce obchodný pakt podpísať vo štvrtok na oficiálnom summite, kedy Brusel navštívi kanadský premiér Justin Trudeau. Odobriť dohodu v pondelok vzhľadom na množstvo otvorených otázok „nebude možné“, povedal Antoine pre televíznu stanicu RTL.

Rokovania medzi zástupcami frankofónneho regiónu, Bruselu a Kanady s cieľom nájsť kompromisné riešenie do záveru minulotýždňového summitu EÚ skončili v piatok bez výsledku. Lídri EÚ varovali, že ak sa nepodarí dosiahnuť dohodu s Kanadou, mohlo by to poškodiť dôveryhodnosť únie ako obchodného partnera a sťažiť dosiahnutie takýchto dohôd s inými globálnymi spojencami, ako sú USA a Japonsko.

Zástancovia dohody CETA tvrdia, že by priniesla miliardy vďaka dodatočnému obchodu prostredníctvom redukcie ciel a iných opatrení na obmedzenie obchodných bariér. Valónsko však chce väčšie garancie pri ochrane svojich farmárov a vysokých európskych štandardov v oblasti trhu práce, životného prostredia a ochrany spotrebiteľov. Dohoda si vyžaduje súhlas všetkých 28 členských štátov EÚ.

Belgický premiér oznámil, že nemôže podpísať dohodu CETA

Belgický premiér Charles Michel oznámil predsedovi únijných summitov Tuskovi, že Belgicko nemôže podpísať obchodnú dohodu CETA s Kanadou. Michel to podľa miestnych médií uviedol po rokovaní s predstaviteľmi belgických regionálnych vlád. Trvá teda odmietavý postoj valónskeho parlamentu k dokumentu. Európska únia dala cez víkend Belgicku čas do pondelkového večera, aby vec vyriešila.

„Žiadali po nás, aby sme v pondelok dali jasnú odpoveď. Jasná odpoveď znie v tejto chvíli ‚nie‘,“ citovala Michela agentúra AFP. Okrem Valónska majú voči CETA svoje výhrady tiež dva ďalšie belgické regióny.

Po Michelovom oznámení nie je zatiaľ jasný osud na štvrtok plánovaného summitu EÚ-Kanada. Na ňom mala byť obchodná dohoda podpísaná. Kanadská strana už dala najavo, že bez podpisu dokumentu, s ktorým súhlasia všetky ostatné krajiny únie, nemá konania schôdzky veľký zmysel.

Valónsky socialistický premiér Paul Magnette, ktorý sa v posledných niekoľkých dňoch stal symbolom odporu voči dohode, dával už pri príchode na rokovania najavo, že za súčasnej situácie nie je súhlas jeho regiónu možný. Opakovane v posledných dňoch tiež zdôrazňoval, že na rokovania je nutné viac času ako len do pondelkového večera.

Hovorca Európskej komisie Margaritis Schinas novinárom povedal, že situáciu musí vyriešiť predovšetkým belgická strana, ktorej je EÚ pripravená pomôcť. Vyzval tiež všetkých k trpezlivosti.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Kanada #CETA