Do bratislavského Volkswagenu prejde 550 ľudí zo závodu v Györi

Do najväčšej slovenskej automobilky nastúpi od polovice novembra 550 zamestnancov z Audi Hungaria. Ľudia z maďarského mesta Györ pomôžu bratislavskému závodu zvládnuť situáciu s nedostatkom kvalifikovaných ľudí. Maďari pomáhajú Volkswagenu zvládnuť personálne problémy v časoch, keď nezamestnanosť na Slovensku dosahuje úroveň 9,42 percenta a bez práce je takmer 256-tisíc ľudí.

25.10.2016 13:47 , aktualizované: 26.10.2016 11:00
Volkswagen VW otvorenie novej karosarne Audi Q7 Foto: , ,
Volkswagen zápasí s akútnym nedostatkom kvalifikovaných pracovných síl.
debata (4)

„Volkswagen Slovakia intenzívne investuje, stavia nové haly a pripravuje sa na nábehy nových produktov. To si vyžaduje stovky nových zamestnancov, ktorí na pracovnom trhu na Slovensku chýbajú,“ uviedol Eric Reuting, člen predstavenstva pre personálnu oblasť vo Volkswagene Slovakia. V bratislavskej automobilke sa momentálne pripravujú na kompletnú výrobu Porsche Cayenn a v priebehu budúceho roka pribudnú nové modely Volkswagenu Touareg i Audi Q8. Podľa odborov sa po skončení náborov môže počet zamestnancov vyšplhať z minuloročných 10-tisíc až na 12-tisíc ľudí.

„Je super, keď naši ľudia potrebujú pomôcť, koncern Volkswagen vie zabezpečiť zamestnancov z iných fabrík. Určite je to lepšie, akoby sa zamestnanci mali naháňať v nadčasoch a popri tom venovať ešte energiu školeniu nových ľudí. Takýto postup je úplne bežný, a dnes napríklad ľudia z Portugalska pomáhajú vo Wolfsburgu,“ reagoval šéf odborov Volkswagenu Zoroslav Smolinský. Maďarskí robotníci obsadia kvalifikované pracovné pozície v oblastiach montáže, finiš centra, kvality, karosárne a lakovne. Automobilový koncern im zabezpečí dopravu a tlmočníkov. „Ceníme si svojich skúsených zamestnancov a rátame s nimi dlhodobo. Ich nasadenie vo Volkswagene Slovakia prispeje k zabezpečeniu zamestnanosti a zároveň sa tešíme, že môžeme podporiť výrobu v Bratislave,“ povedala Elisabeth Knab, vedúca personálnej oblasti v Audi Hungaria. Späť do Maďarska sa ľudia vrátia po spustení sériovej výroby nového modelu v Audi Hungaria. Teda niekedy v priebehu roka 2018.

Vo Volkswagene Slovakia zároveň ďalej prebiehajú nábory nových ľudí. Automobilka hľadá ľudí až na 28 rôznych pracovných pozícií. Napríklad referentov, pracovníkov logistiky, kontrolórov kvality, audítorov pevnosti spojov na karosériách. „Zabezpečiť dostatok vzdelaných ľudí je momentálne najväčšou výzvou pre slovenský automobilový priemysel. Ak sa nám to nepodarí zvládnuť, stratíme svoju konkurenčnú výhodu a zbytočne prídeme o tisíce až desaťtisíce pracovných miest,“ povedal viceprezident Zväzu automobilového priemyslu Jaroslav Holeček. Na úradoch práce je aktuálne evidovaných viac ako 35-tisíc voľných pracovných miest. Personálne agentúry tvrdia, že pre firmy nedokážu na Slovensku obsadiť až 100-tisíc pracovných pozícií. V mnohých prípadoch sú za neochotou ľudí nastúpiť do práce nízke nástupné platy.

(Pôvodnú agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom denníka Pravda.)

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #automobilky