Najlepšie sa podniká na Novom Zélande, Slovensko je 33.

Nový Zéland je podľa Svetovej banky krajinou s najlepším podnikateľským prostredím na svete. Slovensko je na 33. mieste.

26.10.2016 08:00
debata (6)

V čele každoročného rebríčka Doing Business vystriedal Singapur a ukončil tak jeho desaťročnú vládu. Slovensko sa umiestnilo na 33. mieste (pred rokom 29.), Česko na 27. mieste (36.), Poľsko sa umiestnilo na 24. priečke (25.) a Maďarsko je na 41. mieste (42.).

Svetová banka u 190 krajín sleduje, ako regulačné opatrenia ovplyvňujú podnikateľskú aktivitu. Z minuloročného druhého miesta na najvyššiu priečku posunulo Nový Zéland predovšetkým zníženie daňového zaťaženia práce a opatrenia uľahčujúce odvod daní.

Správa SB tiež uvádza, že rekordných 137 štátov za uplynulý rok prijalo opatrenia, ktoré uľahčujú založenie a prevádzkovanie podniku. Viac ako tri štvrtiny týchto zmien nastali v rozvojových krajinách.

Podľa Svetovej banky je dobré umiestnenie v rebríčku Doing Business spravidla ukazovateľom nižšej miery mzdovej nerovnosti a chudoby.

Hodnotenie berie do úvahy všetky opatrenia, ktoré ovplyvňujú podniky naprieč ich životným cyklom, či už ide o ich zakladanie, vybavovanie úverov alebo vlastnícke právo. „Jednoduché a zrozumiteľné pravidlá sú známkou toho, že vláda rešpektuje svojich občanov,“ povedal vo vyhlásení vedúci ekonóm Svetovej banky Paul Romer.

Desiatka najlepších

  1. Nový Zéland
  2. Singapur
  3. Dánsko
  4. Hong Kong
  5. Južná Kórea
  6. Nórsko
  7. Veľká Británia
  8. USA
  9. Švédsko
  10. Macedónsko
6 debata chyba
Viac na túto tému: #Svetová banka #Doing Business