Volkswagen dohoda s USA bude stáť 15 miliárd dolárov

Súd v San Franciscu v utorok definitívne potvrdil dohodu o mimosúdnom urovnaní emisného škandálu automobilky Volkswagen (VW). Podmienky urovnania v rekordnej výške takmer 15 mld. USD sú z pohľadu spotrebiteľov aj ochrany životného prostredia "primerané a férové", konštatoval federálny sudca Charles Breyer, ktorý dohodu predbežne schválil už v júli.

26.10.2016 09:48
debata (4)

Volkswagen sa v júni s americkými úradmi dohodol, že vyčlení zhruba 10 mld. USD na odškodnenie majiteľov 475 tis. vozidiel s dieselovými motormi, ktorým ponúkne spätný odkup alebo opravu dotknutých vozidiel.

Súčasťou urovnania je aj záväzok koncernu investovať 4,7 mld. USD do zelených energií a výroby vozidiel s nulovými emisiami. Dohoda predpokladá, že majitelia vozidiel značky Volkswagen a Audi s dvojlitrovými dieselovými motormi dostanú odškodné 5 100 USD až 10 tis. USD.

V septembri minulého roka nemecký koncern Volkswagen priznal, že do svojich vozidiel inštaloval softvér umožňujúci zatajiť skutočné množstvo vypúšťaných emisií. Neskôr nemecká automobilka oznámila, že tento softvér maskujúci skutočné množstvá emisií môže mať približne 11 mil. áut vo svete.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #emisie