Brusel si pýta od Talianov vysvetlenie k rozpočtu

Európska komisia v utorok vyzvala Taliansko, aby jej vysvetlilo, prečo na budúci rok plánuje oveľa vyšší rozpočtový deficit, ako v máji sľúbilo.

26.10.2016 09:53
debata (3)

V liste komisia tiež žiada odpoveď na otázku, prečo talianska vláda plánuje zvýšenie štrukturálneho deficitu, ktorý odpočítava jednorazové položky a vplyv ekonomického cyklu, namiesto jeho poklesu, ako od Ríma žiadajú ministri financií Európskej únie.

Taliansko je rovnako ako ostatné krajiny eurozóny povinné znižovať svoje štrukturálne deficity o pol percentuálneho bodu hrubého domáceho produktu (HDP), kým nedosiahne rovnováhu. Návrh talianskeho rozpočtu na budúci rok ale predpokladá nárast tohto deficitu o 0,4 bodu na 1,6 percenta HDP. Ministri financií EÚ v júli vyzvali Taliansko, aby tento deficit znížilo na 0,6 percenta HDP.

V máji Taliansko v liste pre komisiu sľúbilo znížiť celkový rozpočtový deficit v roku 2017 na 1,8 percenta HDP z tohtoročných očakávaných 2,4 percenta. Terajšie rozpočtové predpoklady, ktoré Rím poslal do Bruselu, ale počítajú so schodkom 2,3 percenta.

„Budeme potrebovať vysvetlenie revízie týchto cieľov a podstatného rozdielu oproti jarným záväzkom,“ citovala komisiu agentúra Reuters. Brusel pritom dodal, že chápe výnimočnú povahu nákladov, ktoré má Taliansko kvôli nedávnemu zemetraseniu a zvýšenému prílivu migrantov, potrebuje ale viac podrobností.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #rozpočet #Európska komisia