EÚ je bližšie k dohode o voľnom obchode s Kanadou, tvrdí Tusk

Európska únia sa priblížila k tomu, že bude schopná vo štvrtok podpísať dohodu o voľnom obchode s Kanadou.

26.10.2016 14:58
debata (14)

Predseda Európskej rady Donald Tusk v stredu europoslancom povedal, že štvrtkový summit je stále možný. Paul Magnette, premiér belgického regiónu Valónsko, ktoré dohodu blokuje, sa vyjadril, že stále sa musia ujasniť niektoré detaily týkajúce sa predovšetkým poľnohospodárstva a špeciálneho súdu na riešenie sporov. Belgický minister zahraničia Didier Reynders však povedal, že „všetky potrebné dokumenty“ by sa mohli predstaviteľom EÚ poslať v priebehu stredy.

Valónski politici tvrdia, že navrhovaná dohoda o voľnom obchode poškodí štandardy na trhu práce, v oblasti životného prostredia a ochrany spotrebiteľov. Zástancovia dohody tvrdia, že by priniesla miliardy vďaka dodatočnému obchodu prostredníctvom redukcie ciel a iných opatrení na obmedzenie obchodných bariér. EÚ zároveň hovorí, že zachová svoju silnú ochranu v sociálnej oblasti, v oblasti životného prostredia a na trhu práce.

Valónsky premiér Magnette ale vyhlásil, že trvanie jeho regiónu na lepšej dohode podporí štandardy EÚ a stanoví silný precedens pre ďalšie vyjednávania o obchode medzi Európou a takými jej obchodnými partnermi, ako sú USA alebo Japonsko.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Kanada #CETA