Reuters: Gazprom zvažuje vycúvať z plynovodu Nord Stream 2

Ruská plynárenská spoločnosť Gazprom zvažuje, že odstúpi od dohody o plánovanom plynovode Nord Stream 2, ktorý po dne Baltského mora zaobíde existujúce tranzitné krajiny východnej a strednej Európy.

27.10.2016 07:22
debata (74)

Podľa informácií Reuters by Gazprom mohol rozhodnutie oznámiť európskym partnerom 9. novembra. Projekt, ktorého cieľom je zvýšiť kapacitu existujúceho plynovodu Nord Stream na baltskom dne, časť úniových členov kritizuje. Slovensko je zásadne proti výstavbe Nord Stream 2.

„Nikto nevie, čo sa stane,“ citoval Reuters svoj zdroj z Gazpromu s tým, že budúcnosť plynovodu Nord Stream 2 je neistá. Zámer totiž čelí politickým i regulačným prekážkam. Niektorí členovia EÚ a tiež Spojené štáty varujú, že plynovod by zvýšil závislosť Európy od Ruska, a tým ohrozil jej energetickú bezpečnosť. EÚ odoberá z Ruska asi tretinu svojej ročnej spotreby plynu.

Gazprom už posiela plyn do Nemecka cez Baltické more dvojitým podmorských plynovodom Nord Stream. Navrhovaný projekt Nord Stream 2 počíta s ďalším dvojitým potrubím, ktoré zdvojnásobí kapacitu prepravy na 110 miliárd metrov kubických ročne.

74 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #Gazprom #Nord Stream