Britská premiérka odmietala brexit

Súčasná britská premiérka Theresa Mayová, ktorá teraz podľa posledných vyjadrení tvrdo presadzuje odchod Veľkej Británie z Európskej únie podľa vôle Britov z júnového referenda, ešte pred pár mesiacmi varovala pred negatívnymi dosahmi tzv. brexitu.

27.10.2016 12:00
theresa mayová Foto: ,
Súčasná britská premiérka Theresa Mayová.
debata

Britský denník The Guardian v stredu uverejnil časť zo zvukového záznamu z mája tohto roka, v ktorom Mayová hovorí s bankárom americkej banky Goldman Sachs o vážnych ekonomických stratách pre Britániu.

„Keby sme neboli v Európe, myslím si, že by sa firmy a spoločnosti zaoberali otázkou, či by nebolo lepšie byť v kontinentálnej Európe ako vo Veľkej Británii. Takže si myslím, že z ekonomického hľadiska sú pre nás zadefinované konkrétne výhody,“ povedala podľa záznamu Mayová.

Goldman Sachs potvrdili, že ide o autentický rozhovor s ich zamestnancom. Rovnako ako bývalý britský premiér David Cameron aj ona v máji podporila kampaň za zotrvanie v únii. Jej rétorika sa zmenila po tom, čo prevzala predsedníctvo v Konzervatívnej strane a stala sa najsilnejšou osobou v krajine.

Britom teraz opakovane sľubuje, že „brexit znamená brexit“ a že naplní želanie väčšiny národa v hlasovaní. Jej kabinet presadzuje „tvrdý brexit“, čo v praxi znamená, že chcú výrazne obmedziť príchod migrantov do krajiny aj za cenu straty prístupu na 500-miliónový jednotný európsky trh.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Brexit #Theresa Mayová