Nebezpečné vajcia stiahli z predaja

V jednej zo slovenských prevádzok obchodného reťazca Tesco našli tento týždeň kontrolóri poľské vajcia, ktoré môžu obsahovať salmonelu. Tesco všetky vajcia z predaja stiahlo. V Česku bolo v tomto týždni stiahnutých 2,6 milióna vajec s rovnakým pôvodom. V Poľsku ich predaj zakázali už 20. októbra.

27.10.2016 20:00
vajcia Foto: ,
Poľské vajcia od problematického výrobcu sa dostali aj na slovenský trh.
debata (19)

„Štátna veterinárna a potravinová správa SR (RVPS) mala informácie o zistení vajec poľského pôvodu, v ktorých bola laboratóriami v Holandsku a Chorvátsku zistená salmonela a ktoré sa spájajú s epidémiami salmonelóz u ľudí v týchto štátoch,“ informuje RVPS vo svojom oznámení o zistení predaja nevyhovujúceho tovaru.

V stredu kontrolóri našli 19-tisíc kusov problematických vajec v sklade spoločnosti Tesco, pričom zakázali ich predaj. Na základe kontroly RVPS odhalila na predajnej ploche 240 poľských vajec, pričom ďalších 110 už na základe pokynov Tesca bolo stiahnutých z predajnej plochy.

Tesco priznáva, že s poľským dodávateľom vajec spolupracuje, no väčšina vajec na jeho pultoch pochádza zo Slovenska. „90 percent vajec v obchodoch Tesco je od slovenských dodávateľov. Spolupracujeme iba s jedným poľským dodávateľom vajec. Napriek tomu, že nám tento dodávateľ potvrdil úradným osvedčením a výsledkami testov, že jeho výrobky sú vyhovujúce, v stredu 26. októbra sme preventívne v záujme našich zákazníkov všetky vajíčka od tohto dodávateľa z obchodov stiahli a preventívne sme už v stredu dopoludnia pozastavili aj ich ďalšiu distribúciu z našich skladov,“ povedala hovorkyňa spoločnosti Katarína Kadašiová.

Podľa jej slov boli v stredu z vajec odobraté vzorky a včera spoločnosť čakala na ich laboratórne výsledky. Kadašiová zároveň dodáva, že zákazníkom, ktorí si daný produkt kúpili, vrátia peniaze v ktoromkoľvek supermarkete.

V Českej republike poľské vajcia predávali supermarkety spoločností Ahold, Kaufland a Tesco, pričom z predaja bolo stiahnutých 2,6 milióna vajec. Vajcia zo spoločnosti Fermy Drobiu Wozniak dostala aj spracovateľská firma Miloša Minaříka z Opatovíc, a to okolo 900-tisíc kusov, informovala v utorok česká Štátna veterinárna správa s odvolaním sa na varovanie o možnom nebezpečenstve prostredníctvom európskeho systému RASFF. O ochoreniach v súvislosti s vajcami od rovnakého výrobcu informovali viaceré európske krajiny, napríklad Holandsko, Chorvátsko, Nórsko či Veľká Británia. Ľuďom, ktorí by mali doma zakúpené vajcia s takýmto označením, odporúčajú veterinári ich vrátenie v predajni, v ktorej ich zakúpili. Čísla šarží stiahnutých vajec z predaja na Slovensku uvádza Tesco na svojej internetovej stránke.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Tesco #poľské potraviny #vajcia