Deutsche Bank opäť prekvapila. Nečakane je v zisku

Problémová nemecká banka Deutsche Bank, ktorá by podľa niektorých ekonómov mohla vyvolať ďalšiu finančnú krízu, šokovala včera najnovšími výsledkami hospodárenia. V treťom štvrťroku tohto roka sa dostala do zisku a prekonala tak odhady väčšiny analytikov.

28.10.2016 16:00
Deutsche bank Foto:
Kľúčová nemecká banka Deutsche Bank, ktorá je chrbticou tamojšej ekonomiky, prekvapila lepšími hospodárskymi výsledkami.
debata (24)

Jej čistý zisk dosiahol 256 miliónov eur, pričom trh čakal stratu 394 miliónov eur. V rovnakom období v minulom roku banka vykázala stratu vo výške viac ako 6 miliárd eur. Generálny riaditeľ banky John Cryan to pripísal rozsiahlej reštrukturalizácii, ktorou Deutsche bank v posledných mesiacoch prechádza. Banka postupne zatvára viac ako 180 pobočiek a prepustiť chce dokopy 9-tisíc zamestnancov. Deutsche Bank je druhá najväčšia banka v eurozóne a štvrtá najväčšia v rámci celej Európy. Je chrbticou nemeckej ekonomiky. Finančný dom má významné obchodné vzťahy so všetkými veľkými globálnymi finančnými spoločnosťami.

Banka dosiaľ nedisponovala dostatočným kapitálom. Pomer vlastných zdrojov na celkových aktivitách banky bol koncom minulého roka na úrovni 3,5 percenta, čo je nižšie číslo ako u iných globálnych hráčov. Čím je hodnota ukazovateľa vyššia, tým menej sú ohrozené vklady klientov. V posledných záťažových testoch Európskeho úradu pre bankový dohľad (EBA) skončila medzi rizikovejšími európskymi bankovými domami. Z celkových 51 testovaných európskych bánk bola medzi 10 najhoršími. Za vlaňajšok mala banka rekordnú čistú stratu vo výške 6,8 miliardy eur. V treťom štvrťroku tohto roka však nečakane vzrástla kapitálová primeranosť banky na úroveň 11 percent.

Problémom sú však stále rekordne vysoké pokuty, ktoré posledné roky musí Deutsche bank platiť. Dokopy za rôzne škandály a súdne procesy v posledných štyroch rokoch banka zaplatila viac ako 12 miliárd eur. Finančný dom nateraz navýšil svoju finančnú rezervu na riešenie právnych sporov na 5,9 miliardy eur z 5,5 miliardy. To však zrejme nepokryje ďalšiu pokutu, ktorú sa snaží banka vyjednávaniami znížiť.

Americká vláda v septembri tohto roka žiadala od banky 14 miliárd dolárov pre údajné nekalé praktiky na trhu hypotekárnych cenných papierov. Suma sa približuje trhovej hodnote banky. Začali sa objavovať dohady, že požiadavka Washingtonu by mohol vyvolať v Európe vážnu finančnú krízu, podobnú tej z konca minulého desaťročia, ktorá zasiahla celý svet. Od správy o požiadavke vysokého vyrovnania v USA spadla trhová hodnota Deutsche Bank zhruba o štvrtinu. Od začiatku roka jej akcie strácajú na hodnote okolo 45 percent.

Cryan tvrdí, že verí v zníženie pokuty. Ani po ostatných rokovaniach s americkou stranou sa mu to však nepodarilo. Banke navyše v auguste tohto roka americký Úrad pre reguláciu finančného odvetvia Finra, ktorý dohliada nad kapitálovým trhom, udelil pokutu vo výške 12,5 milióna dolárov za to, že od analytikov banky unikli citlivé údaje o transakciách veľkých klientov. Viacerí generálni riaditelia popredných nemeckých podnikov už verejne ohlásili, že sú ochotní banke pomôcť. Tie sú v prípade potreby ochotné poskytnúť kapitálovú injekciu, napríklad cez kúpu akcií banky.

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #banka #zisk #Deutsche Bank