Schäuble v Bratislave napomenul Južanov

Zadlžené Portugalsko, Španielsko, Taliansko či Grécko podľa nemeckého ministra financií Wolfganga Schäubleho nútia Európsku úniu urobiť razantnejšie kroky na dodržiavanie rozpočtových pravidiel.

28.10.2016 20:02 , aktualizované: 29.10.2016 09:45
debata (2)

O Južanoch nedávno diskutovali aj európski ministri financií. Niektorí z nich dokonca navrhovali, aby pre neplnenie dohodnutého znižovania deficitu verejných financií zo strany Portugalska či Španielska im mohol Brusel zablokovať eurofondy. Schäuble je vo vyjadreniach opatrnejší. V piatok so svojím prejavom o situácii v únii vystúpil na medzinárodnej konferencii Globsec Tatra Summit, ktorá sa koná v týchto dňoch v Bratislave.

„Členské krajiny EÚ by sa mali držať dohodnutých rozpočtových kritérií, ktoré zaisťujú stabilitu v eurozóne,“ povedal Schäuble. Monitorovanie rozpočtov krajín platiacich eurom by podľa neho mohol namiesto úradníkov Európskej komisie vykonávať Európsky stabilizačný mechanizmus (ESM), tzv. trvalý euroval. Z ESM dostali finančnú pomoc v minulých rokoch práve Portugalci či Gréci, ktorí z neho čerpajú peniaze doteraz. V praxi by zmena, ktorú navrhuje Schäuble, vyzerala tak, že kým teraz komisia v prípade nedodržania pravidiel štáty iba napomenie a nikdy z toho nevzídu žiadne sankcie, ak by to vzal do rúk ESM, trestanie rozpočtových hriešnikov by neskončilo len „odporúčaním Európskej komisie“. Podľa platných pravidel tie krajiny, ktoré nedodržujú rozpočtové pravidlá, môžu dostať pokuty v celkovej výške až 0,2 percenta hrubého domáceho produktu (HDP) a odňatie finančných prostriedkov zo štrukturálnych fondov EÚ. Doteraz však Brusel k tomuto kroku nepristúpil. Schäuble si myslí, že ak by rozhodovanie prešlo pod ESM, kontrola a následné sankcie by boli efektívnejšie. Južania majú vysoké deficity, ale aj dlh. Napríklad španielsky dlh sa vyšplhal na 100 percent HDP, grécky je na úrovni 183 percent HDP, taliansky dosahuje okolo 133 percent HDP. Na porovnanie, slovenský dlh sa drží pod hranicou 53 percent HDP.

Slovenský minister financií Peter Kažimír (Smer) na margo návrhu v piatok povedal, že komisia má svoje kompetencie, ktoré jej v monitorovaní rozpočtov krajiny dobrovoľne zverili, všetko ostatné záleží od pravidiel a ich dodržiavania. „Ak nie sme spokojní s pravidlami, zmeňme ich, neobchádzajme ich,“ dodal Kažimír. Pierre Moscovici, francúzsky eurokomisár pre ekonomické a finančné záležitosti, tento návrh veľmi neschvaľuje. „Súčasný systém funguje, dokazuje to aj jeho efektivita, keď preukázateľne klesajú deficity jednotlivých krajín,“ doplnil Moscovici.Práve Francúzsko ako rodná krajina eurokomisára má tiež dlhodobé problémy so znižovaním svojho verejného dlhu aj deficitu. No udelenie prípadnej pokuty pre silný politický vplyv Francúzska v Európskej únii je pri súčasných pravidlách nereálne.

Schäuble tiež pripomenul, že únia potrebuje ďalšie reformy. „Nutne potrebujeme v EÚ štrukturálne reformy. Nanešťastie, mnohí by uprednostnili odloženie týchto rozhodnutí. Každý politik sa pokúša odkladať nepohodlné riešenia, ale oneskorenie dnes znamená len viac bolesti zajtra,“ povedal v Bratislave Schäuble. V piatok Kažimír riešil s jednotlivými ministrami financií EÚ aj budúcoročný európsky rozpočet. Rokovaniam o jeho podobe velí aktuálne práve Slovensko, ktoré je momentálne predsedajúcou krajinou Rady EÚ. Kažimír je presvedčený, že na budúcoročnom rozpočte EÚ sa podarí dohodnúť. Reagoval tak aj na tohtotýždňové vyjadrenia talianskeho premiéra Mattea Renziho, ktorý pohrozil vetovaním rozpočtu v prípade, ak stredoeurópske krajiny nepreukážu solidaritu pri riešení migračnej krízy. „Som presvedčený o tom, že možno nie na prvýkrát, ale pred koncom roka budeme schopní dosiahnuť dohodu. Tú dohodu môžeme dosiahnuť hlavne preto, že si nebudeme všímať niektoré komentáre "iba cestou“, pretože to je najlepší spôsob," dodal Kažimír.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet #Európska únia