Salmonela z poľských vajec vyčíňa v EÚ

Salmonela z vajec od poľského producenta Ferma Drobiu Wozniak SP, z.o.o, už vyčíňa v ôsmich krajinách Európy.

30.10.2016 17:00
debata (60)
Štáty ako Belgicko, Dánsko, Holandsko, Chorvátsko, Luxembursko, Nórsko, Spojené kráľovstvo či Švédsko hlásia rozsiahlu epidémiu salmonelózy. Vajcia od tohto výrobcu zaistili regionálne štátne veterinárne a potravinové správy aj v prevádzkach Tesco Stores SR. „Naďalej prebiehajú kontroly, my aktuálne kontrolujeme, či obchodný reťazec, v ktorom sa našli vajíčka od tohto výrobcu, dodržal opatrenia, či pozastavil predaj, respektíve či stiahol daný produkt z trhu,“ povedal Jozef Bíreš, ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR.

Podľa jeho slov bude štátna správa vzhľadom na situáciu vykonávať kontroly zamerané na tento sektor až do Vianoc. „My sme už v minulosti ako prví odhaľovali tieto nedostatky, aj preto tieto vajcia nešli priamo na náš trh, ale išli cez obchodné reťazce. Robíme kontroly na cestách, v skladoch, v triediarňach vajec, ale aj u distribútorov,“ dodal Bíreš.

Podľa vyjadrenia spoločnosti Tesco Stores SR až 90 % vajec v obchodoch Tesco je od slovenských dodávateľov. „Spolupracujeme iba s jedným poľským dodávateľom vajec,“ uviedla Katarína Kadašiová, koordinátorka komunikácie Tesca.

Únia hydinárov Slovenska dlhodobo upozorňuje na problémy s poľskými potravinami, podľa nich nie je náhoda, že trhy Európskej únie sú zaplavené lacnými poľskými vajcami nevyhovujúcej kvality.

„Opätovne sa vyskytli celoeurópske problémy v sektore vajec, tento týždeň štátne správy Česka a Slovenska informovali, že boli stiahnuté vajcia od poľského výrobcu, v Česku niekoľko miliónov kusov, na Slovensku to bolo niekoľko desiatok tisíc kusov. Čo sa týka vajec zo Slovenska, tam žiadne problémy neboli ani nie sú,“ vyhlásil riaditeľ Únie hydinárov Slovenska Daniel Molnár. Podľa neho problematické vajcia pochádzajú od poľského producenta vajec, ktorého kapacity mnohonásobne prevyšujú súhrnnú kapacitu všetkých slovenských výrobcov.

Únia hydinárov je tiež presvedčená, že poľskí producenti vajíčok predávajú svoje produkty pod náklady.

Zdroje blízke poľskému veľvyslanectvu uviedli, že rozdiely v cenách vajec spôsobuje rozdiel v objemoch produkovaných vajec, ako aj fakt, že Poľsko podporuje pôdohospodársku výrobu viac ako Slovensko.

© Autorské práva vyhradené

60 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #salmonela #vajcia