Ekonomika eurozóny stúpla o 0,3 percenta

Ekonomika eurozóny v treťom štvrťroku vzrástla oproti predchádzajúcim trom mesiacom o 0,3 percenta, teda rovnakým tempom ako v druhom kvartáli.

31.10.2016 13:47
debata

V celej Európskej únii zostalo tempo hospodárskeho rastu na 0,4 percenta. Vyplýva to z predbežného rýchleho odhadu, ktorý v pondelok zverejnil európsky štatistický úrad Eurostat.

V medziročnom porovnaní sa hrubý domáci produkt eurozóny v treťom štvrťroku zvýšil o 1,6 percenta, v celej EÚ medziročný rast dosiahol 1,8 percenta. V oboch prípadoch tempo rastu zostalo na úrovni z predchádzajúceho kvartálu.

Šéf Európskej centrálnej banky (ECB) Mario Draghi tento mesiac uviedol, že ekonomika eurozóny pokračuje v miernom oživovaní. Upozornil však, že hospodárske oživenie bude naďalej brzdiť slabý zahraničný dopyt. ECB sa snaží hospodársky rast v eurozóne podporovať rekordne nízkymi úrokovými sadzbami a rozsiahlymi nákupmi dlhopisov.

Eurostat v pondelok uviedol, že predbežný odhad rastu ekonomiky v treťom štvrťroku vychádza z údajov od 17 členských štátov, ktoré majú na HDP eurozóny podiel 94 percenta a na HDP celej EÚ podiel 91 percenta.

debata chyba
Viac na túto tému: #eurozóna #HDP