Volvo bude viac čínske

Švédska automobilka Volvo posilňuje spoluprácu s čínskou materskou spoločnosťou Zhejiang Geely Holding Group.

02.11.2016 09:28
debata (61)

Obe firmy čoskoro začnú s výrobou áut v spoločnom montážnom závode v Číne. Tieto vozidlá budú určené nielen pre domáci trh, ale aj na vývoz.

„Chystáme sa urobiť z Číny globálne výrobné a vývozné centrum spoločnosti. Prvýkrát presunieme výrobu určitých vozidiel zo Švédska do Číny v celom rozsahu,“ povedal agentúre Reuters zdroj z Volva.

Závod v Tchaj-čou, ktorý vlastní Geely, ale prevádzkovať ho bude Volvo, by mal začať výrobu v tomto štvrťroku. Závod by mal vyrábať prevažne malé vozidlá určené pre domáci trh, ale aj na vývoz.

Továreň v Tchaj-čou bude tretím montážnym závodom Volva v Číne. Automobilka má tiež dve továrne v Európe – vo Švédsku a Belgicku, a stavia nový závod v Južnej Karolíne v USA.

Geely kúpila Volvo od americkej automobilky Ford za 1,8 miliardy USD pred šiestimi rokmi. Málokto si myslel, že by spojenie malo mať zjavné výhody, zdá sa však, že funguje. Obe firmy spoločne kupujú súčiastky, vyvíjajú technológie a zvyšujú kapacitu. Predaj oboch značiek rastie.

Predaj Volva v Číne a USA v treťom štvrťroku vzrástol o viac ako pätinu a prevádzkový zisk o 62 percent. Geely vlani zvýšila predaj áut o 22 percent, napísali agentúry AP a Reuters.

61 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Volvo