Digitalizácia sa začne bezplatným internetom

Zjednotenie digitálneho trhu Európskej únie, ktorého výsledkom by mali byť lepšie služby a nižšie ceny pre 315 miliónov ľudí v Európe, nadobúda reálnu podobu.

03.11.2016 15:00
digitálny trh, EÚ Foto:
Spoločný digitálny trh Európskej únie zníži poplatky pre obyvateľov aj firmy až o 11,7 miliardy eur za rok.
debata (18)

Od 15. júna budúceho roku Európska komisia (EK) plánuje úplne odstrániť roamingové poplatky v Európskej únii, aby kdekoľvek platila rovnaká cena za hovory a dáta. Ďalším krokom by mala byť sieť piatej generácie či WiFi zadarmo na verejných priestranstvách.

Zo zjednotenia by mal zároveň profitovať aj podnikateľský sektor, jednotný trh by mal zjednodušiť prístup na dotknuté online trhy a tým vytvoriť príležitosti či šetriť náklady.

Podľa zástupcov Európskej komisie by zladený, teda jednotný digitálny trh ušetril občanom či firmám v EÚ 11,7 miliardy eur, zároveň vytvára priestor pre rast objemu tržieb vo výške až 415 miliárd eur ročne.

„Tiež by pomohol vytvoriť 3,8 milióna nových pracovných miest. Každé jedno miesto v IT sektore totiž prinesie tri nové pracovné miesta v iných oblastiach. EÚ chce zjednotiť pravidlá, keďže digitálny trh EÚ je dnes v mnohých oblastiach skôr spleť 28 národných trhov,“ vyhlásil Dušan Chrenek, šéf Zastúpenia EK na Slovensku.

Jednotný trh by mal podľa neho tiež ukončiť neoprávnené geografické blokovanie či účtovanie rozličnej ceny podľa miesta, kde sa spotrebiteľ nachádza.

EK ešte v septembri prišla s iniciatívou WIFI4EU, v rámci ktorej chce v EÚ podporovať bezplatné WiFi pripojenie pre ľudí na verejných priestranstvách, ako sú napríklad parky, námestia, verejné budovy, knižnice, zdravotné strediská a múzeá.

Počiatočný rozpočet vyčlenený na túto iniciatívu na obdobie 2017 až 2019 je 120 miliónov eur a je určený na inštaláciu bezdrôtových zariadení na verejných priestranstvách. V priebehu budúceho roka, po schválení iniciatívy Európskym parlamentom a Radou ministrov, by mala byť zverejnená prvá výzva na predkladanie projektov.

Projekty, ktoré sa chcú uchádzať o financovanie z tejto schémy, by sa mali zameriavať na pokrývanie verejných priestranstiev, kde ešte neexistuje verejné alebo súkromné WiFi pokrytie s podobnými vlastnosťami. „Rýchlosť zavádzania bezplatného bezdrôtového pripojenia bude následne závisieť od miestnych samospráv a od toho, ako rýchlo zareagujú na túto výzvu,“ píše sa v aktuálnom stanovisku EK.

Jedným z kľúčových stavebných blokov digitálneho trhu je sieť 5G, teda piata generácia telekomunikačných systémov. Komisia ešte v roku 2013 podpísala dohodu s kľúčovými partnermi z odvetvia pre verejno-súkromné partnerstvo s cieľom urýchliť výskum a vývoj technológií piatej generácie.

S cieľom do roku 2020 komerčne sprístupniť 5G aspoň v jednom veľkom meste v každom členskom štáte EÚ komisia vyčlenila 700 miliónov eur v rámci programu Horizont 2020. Súčasťou plánu je do roku 2025 pokryť všetky mestské oblasti, rovnako ako aj hlavné cestné ťahy a železnice v EÚ.

Sieť 5G podľa odborníkov umožní technický nástup internetu vecí, teda prepojenie fyzického a virtuálneho sveta v inteligentnom prostredí. Už dnes sú v ponuke chladničky, práčky, termostaty či osvetlenie, ktoré je možné kedykoľvek pripojiť k internetu. Cieľom je, aby ľudia mali cez internet prehľad o fungovaní spotrebičov a ušetrili tak čas.

Očakáva sa, že trhová hodnota internetu vecí v Európskej únii prekročí jeden bilión eur v roku 2020, pričom veľkú časť investícií ponesie biznis prostredie, keďže podniky chcú uviesť na trh nové inovatívne, konkurencieschopné a ziskové produkty a služby.

Podpora sa očakáva aj zo strany verejného sektora s cieľom podporiť inovácie a potrebnú infraštruktúru, vďaka čomu môžu vzniknúť úplne nové obchodné postupy. Orgány európskych inštitúcií plánujú investovať do zlepšenia infraštruktúry internetového pripojenia pre technológie internetu vecí a podporovať investície do vysokokapacit­ných sietí.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #internet #digitalizácia