Únia bude mať čiernu listinu daňovo nespolupracujúcich krajín

Európska únia zavedie akúsi čiernu listinu krajín, ktoré nespolupracujú v daňovej oblasti. Ide o ďalší krok v boji proti daňovým únikom.

09.11.2016 10:23
debata

Kritériá a proces vytvorenia zoznamu Európskej únie, ktorý sa týka nespolupracujúcich jurisdikcií v daňovej oblasti, schválila v utorok rada ministrov financií únie pod predsedníckym vedením ministra financií Petra Kažimíra.

Skríning jurisdikcií mimo Európskej únie sa má pritom dokončiť do septembra 2017, aby mohla byť táto čierna listina schválená do konca roka 2017. Zoznam sa bude priebežne a pravidelne vyhodnocovať.

„Dnešná dohoda medzi všetkými členskými štátmi je veľmi dôležitá súčasť spoločnej stratégie Európskej únie pre boj s celosvetovými výzvami, ako je narúšanie základu dane a presun ziskov. Ide o dôkaz, že chceme byť priekopníkom v tejto oblasti," povedal minister financií a predseda Rady Peter Kažimír. Ako sa ďalej uvádza v tlačovej správe slovenského predsedníctva únie, začať by sa tak mal dialóg s tými krajinami, ktoré nespĺňajú úniou zavedené kritériá. „Na tzv. čiernu listinu sa dostanú len tie jurisdikcie, ktoré odmietnu spoluprácu a včasné plnenie kritérií. Naším hlavným cieľom je motivovať, nie trestať,“ dodal Kažimír.

Ministri pôvodne vyjadrili podporu vytvoreniu zoznamu Európskej únie na neformálnom zasadnutí v Amsterdame v apríli 2016 a rada prijala závery 25. mája 2016.

debata chyba
Viac na túto tému: #dane #Európska únia