Automobilky lobujú u Trumpa, aby spomalil znižovanie emisií áut

Americká aliancia veľkých automobiliek vo štvrtok vyzvala tím novozvoleného prezidenta Donalda Trumpa k prehodnoteniu plánov administratívy končiaceho prezidenta Baracka Obamu na povinné znižovanie spotreby automobilov, ktoré by ich mohli stáť miliardy dolárov.

11.11.2016 07:47
debata (1)

Skupina takiež odporučila revidovať terajšie regulačné pravidlá prevádzky samoriaditeľných vozidiel. Trump v predvolebnej kampani sľúbil, že podporí ekonomický rast okrem iného výrazným zmiernením vládneho regulačného zaťaženia.

Aliancia, ktorá zoskupuje najväčších amerických výrobcov áut General Motors, Ford Motor a Toyota Motor, v osemstránkovom liste apelovala na Trumpov tím, aby našiel cestu, ako stanoviť definitívne normy a ciele pre spotrebu a emisie do roku 2025. Trumpova vláda by mala tieto pravidlá „zjednotiť a upraviť“, uvádza sa v liste, ktorý získala agentúra Reuters.

Veľké automobilky vyjadrujú obavy z finančných dopadov Obamových ambicióznych cieľov znižovania spotreby a emisií. Argumentujú tým, že situácia nízkych cien benzínu a slabého dopytu po elektrických automobiloch si vyžaduje významné prehodnotenie týchto noriem.

List takisto od Trumpa žiada, aby vytvoril prezidentský poradný výbor, ktorý by „koordinoval regulačné orgány automobilového sektora“. Podľa automobiliek by výbor mal navrhnúť nový prístup k regulácii odvetvia a „previesť všeobecnú revíziu všetkých regulácií“, vrátane pravidiel pre takzvané autonómne vozidlá, umožňujúce jazdu bez zásahu vodiča.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #automobilky #Donald Trump