Americký úrad skúma, či VW pre emisnú aféru ničil dokumenty

Americká Federálna komisia pre obchod (FTC) vyšetruje, či nemecká automobilka Volkswagen v minulom roku zámerne ničila dokumenty súvisiace s jej emisným škandálom. Vyplýva to podľa agentúry Reuters zo súdnych spisov.

12.11.2016 23:19
debata (3)

Americká agentúra pre ochranu životného prostredia (EPA) automobilku vlani v septembri obvinila, že do vozidiel s naftovým motorom inštalovala softvér umožňujúci pri testovaní emisií skrývať vysoko nadlimitné hodnoty oxidov dusíka. Volkswagen potom priznal, že v USA je týmto softvérom vybavených takmer 570 000 vozidiel.

FTC podľa súdnych spisov vyšetruje podozrenie z ničenia dokumentov súvisiacich s emisnou aférou od tohtoročného marca. Komisia teraz žiada súd, aby jej umožnil vypočuť jedného z predstaviteľov automobilky.

Hovorkyňa Volkswagenu Jeannine Ginivanová uviedla, že automobilka „pokračuje v spolupráci s americkým ministerstvom spravodlivosti a spolupracuje aj s ďalšími vládnymi úradmi, aby dala veci do poriadku a dosiahla spravodlivé riešenie“.

Obvinenia z ničenia dokumentov sa už skôr objavili v žalobách niektorých amerických štátov na Volkswagen. V marci jeden bývalý zamestnanec Volkswagenu vypovedal, že bol koncom minulého roka prepustený, pretože sa odmietal podieľať na krokoch, ktoré by viedli k ničeniu dôkazov a bráneniu spravodlivosti.

Na celom svete sa emisný škandál Volkswagenu týka približne 11 miliónov naftových áut, vrátane približne 1,2 milióna vozidiel českej divízie Škoda Auto.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #emisie