Úrady idú pre emisie po krku aj Audi

Americká agentúra pre ochranu životného prostredia (EPA) začala vyšetrovať nemeckú automobilku Audi pre možné manipulácie s meraním emisií oxidu uhličitého (CO2).

14.11.2016 07:55
debata (4)

Informoval o tom nemecký nedeľník Bild am Sonntag bez uvedenia zdrojov. Materský koncern Volkswagen podľa agentúry Reuters uviedol, že výsledky emisných testov Audi môžu skresľovať systémy pre automatické radenie.

Periodikum Bild am Sonntag už pred týždňom napísalo, že kalifornský úrad pre čistotu ovzdušia (CARB) objavil vo vozidlách Audi nový softvér, ktorý umožňuje manipuláciu s meraním emisií oxidu uhličitého. Koncern Volkswagen sa pritom už dlhšie ako rok potýka so škandálom s meraním emisií oxidov dusíka.

Novo odhalený softvér podľa denníka na základe pohybu volantu rozpoznáva, či sa vozidlo nachádza na testovaní. V takom prípade potom zapína systém obmedzujúci emisie oxidu uhličitého. Softvérom sú vraj vybavené naftové aj benzínové automobily, píše agentúra DPA. Podľa denníka sa o túto záležitosť zaujíma aj americké ministerstvo spravodlivosti, ktoré si pozvalo niekoľko inžinierov Audi. V Nemecku sa vraj teraz chystajú dôkladnejšie testy automobilov Audi.

Denník Süddeutsche Zeitung s odvolaním sa na dôverný dokument VW napísal, že ak softvér ovládajúci automatickú prevodovku niektorých modelov Audi detekuje podmienky zodpovedajúce testovaniu, začnú vozidlá radiť spôsobom, ktorý zníži emisie.

Volkswagen v reakcii na správu denníka Süddeutsche Zeitung uviedol, že systémy pre automatické radenie môžu pri testovaní viesť k „nesprávnym a nereprodukovatelným výsledkom“.

„Audi vysvetlilo technické podrobnosti adaptívnych programov radenia nemeckému úradu pre motorové vozidlá KBA a sprístupnilo technické informácie,“ napísala automobilka podľa agentúry Reuters v e-mailovej správe. Tieto adaptívne systémy majú podľa Volkswagenu zaistiť, aby sa radenie čo najlepšie prispôsobilo jazdným podmienkam.

Volkswagen uviedol, že bude pokračovať v rozhovoroch s úradom KBA, ktorý nemecká vláda poverila prešetrením údajných nezrovnalostí okolo automobily Audi. K správe o vyšetrovaní Audi zo strany EPA so zástupcami Volkswagenu aj Audi odmietli vyjadriť, rovnako ako hovorca tohto amerického úradu, napísala agentúra Reuters.

EPA vlani v septembri Volkswagen obvinila, že do vozidiel s naftovým motorom inštaloval softvér umožňujúci pri testovaní emisií skrývať vysoko nadlimitné hodnoty oxidov dusíka. Volkswagen následne priznal, že tento softvér po celom svete inštaloval do zhruba 11 miliónov naftových áut, vrátane značiek Audi a Škoda.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #Audi #emisie