Ceny na Slovensku klesajú miernejšie

Spotrebiteľské ceny podľa harmonizovaného indexu Európskej únie (HICP) v októbri medziročne klesli o 0,3 %.

16.11.2016 11:28
debata

Oproti septembru to znamenalo zmiernenie poklesu o 0,2 percentu­álneho bodu. Priemerná ročná miera inflácie tak dosiahla v októbri záporných 0,6 %. Medzimesačne spotrebiteľské ceny podľa európskej metodiky stúpli v októbri oproti septembru o 0,3 %, kým v septembri ceny stagnovali. Informoval o tom Štatistický úrad SR.

V medziročnom porovnaní v desiatom mesiaci najvýraznejšie klesali ceny potravín a nealkoholických nápojov o 3,2 %. Nižšie boli aj ceny bývania, vody, elektriny, plynu a iných palív o 1,3 %. Bez zmeny oproti vlaňajšku boli ceny dopravy. Naopak, rástli najmä ceny hotelov, kaviarní a reštaurácií o 2,1 %, vzdelávania o 1,9 % a zdravotníctva a rozličných tovarov a služieb zhodne o 1,6 %. Stúpli tiež ceny rekreácie a kultúry o 0,9 %, alkoholických nápojov a tabaku o 0,6 %, pošty a telekomunikácií o 0,4 %, odevov a obuvi o 0,3 % a nábytku, vybavenia domácnosti a bežnej údržby domu o 0,2 %.

Medzimesačne rástli najmä ceny odevov a obuvi o 1,7 %. Oproti septembru však zdraželo aj zdravotníctvo o 0,8 %, pošty a telekomunikácie a rozličné tovary a služby zhodne o 0,5 %, doprava o 0,3 %. Zvýšili sa tiež ceny potravín a nealkoholických nápojov, vzdelávania a hotelov, kaviarní a reštaurácií zhodne o 0,2 % a nábytku, vybavenia domácnosti a bežnej údržby domu a rekreácie a kultúry rovnako o 0,1 %. Ceny alkoholických nápojov a tabaku a bývania, vody, elektriny, plynu a iných palív sa oproti septembru nezmenili.

debata chyba
Viac na túto tému: #inflácia #deflácia