Charita: Penzisti v domovoch sa poskladajú na minimálnu mzdu

Podľa člena predsedníctva Asociácie poskytovateľov sociálnych služieb v SR a riaditeľa Arcidiecéznej charity Košice (ADCH) Cyrila Korpesia sa dôchodcovia v domovoch neverejných poskytovateľov budú skladať na minimálne mzdy, ak parlament neschváli navrhovanú zmenu financovania sociálnych služieb a jej systémové prepojenie so zvyšovaním minimálnej mzdy. Informovala o tom ADCH.

16.11.2016 12:30
debata (4)

"Pokiaľ nebudú navýšené príspevky a budeme musieť zvyšovať náklady minimálnej mzdy vo všetkých stupňoch náročnosti Zákonníka práce, na tento negatívny rozdiel sa budú musieť skladať klienti – dôchodcovia,“ uviedol Korpesio. Podľa jeho vyjadrenia mzdové náklady aj s odvodmi poskytovateľov sociálnych služieb predstavujú zhruba 70 % všetkých nákladov na sociálne služby.

Podľa Korpesia, zariadenia pre seniorov a zariadenia opatrovateľskej starostlivosti musia reflektovať zvyšovanie minimálnej mzdy, pričom výška príspevku štátu na klienta od roku 1998 zostáva bez zmeny, teda už 18 rokov je v nezmenenej výške 320 eur na klienta mesačne. V roku 1998 však bola minimálna mzda na úrovni 98 eur. Je predpoklad, že v roku 2017 bude minimálna mzda 435 eur, čo je oproti roku 1998 viac ako štvornásobné zvýšenie, tvrdí ADCH.

Výbor NR SR pre sociálne veci tento týždeň prerokoval vládny návrh, ktorým sa mení a dopĺňa zákon o sociálnych službách. Výbor zamietol návrh opozičného poslanca Jozefa Mihála (SaS) na systémovú zmenu – financovanie sociálnych služieb v zariadeniach pre seniorov a zariadeniach opatrovateľskej starostlivosti, ktoré by kopírovalo každoročné navýšenie minimálnej mzdy.

Arcidiecézna charita Košice je oficiálnou charitatívnou organizáciou katolíckej cirkvi na Slovensku. Pôsobí od roku 1992 v oblasti sociálnych, zdravotníckych, humanitárnych a vzdelávacích služieb.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #minimálna mzda #charita