Slovenský rozpočet dostal od Bruselu dobré vysvedčenie

Slovensko je medzi piatimi krajinami Európskej únie, ktorých rozpočet na budúci rok je v plne v súlade s pravidlami Paktu stability a rastu.

16.11.2016 17:30
debata (11)

Konštatuje to vo svojom hodnotení rozpočtových plánov členských krajín únie Brusel. Okrem nás majú rozpočet v poriadku Nemci, Estónci, Luxemburčania a Holanďania.

"Celkovo, Európska komisia konštatuje, že návrh rozpočtového plánu Slovenska, ktoré je v súčasnosti v preventívnej časti paktu, je v súlade s ustanoveniami Paktu stability a rastu. Komisia vyzýva miestne orgány k dôslednej implementácii rozpočtu na rok 2017,“ píše sa v hodnotení rozpočtového plánu Slovenska.

Podľa návrhu rozpočtu má verejná správa na budúci rok hospodáriť so schodkom 1,29 % hrubého domáceho produktu (HDP). Kabinet plánuje znížiť schodok v roku 2018 na 0,44 % HDP a prvý prebytkový rozpočet by malo Slovensko dostať v roku 2019 s plusovým saldom 0,16 % HDP.

Verejný dlh by tak mohol postupne klesať až k úrovni 49,1 % HDP v roku 2019. Súčasťou návrhu je pritom aj rezerva v sume 100 miliónov eur, ktorá zatiaľ nemá presné rozdelenie. Časť z nej však určite pohltí úprava miezd vo verejnej správe, ktorá vzíde z prebiehajúceho kolektívneho vyjednávania.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet #Európska komisia