Hammond: Brexitová neistota môže spomaliť britskú ekonomiku

Britská ekonomika by mohla čeliť spomaleniu pre neistotu spôsobenú rozhodnutím Británie opustiť Európsku úniu. Uviedol to v nedeľu britský minister financií Philip Hammond.

21.11.2016 08:22
debata

Prvý návrh rozpočtu od hlasovania o brexite tak podľa neho bude konštruovaný tak, aby bola ekonomika pripravená na prípadné problémy s tým spojené, a na pomoc rodinám prekonať ťažké časy.

Hammond v rozhovore s televíznou stanicou ITV vyhlásil, že ekonomika čelí „väčšiemu stupňu neistoty, ako je obvyklé“. Jeho cieľom je, aby ekonomika bola pripravená na prípadné príležitosti aj problémy, ktoré pred ňou stoja.

Hammond však tiež uviedol, že úroveň verejného dlhu je mimoriadne vysoká a v stredu, keď britská vláda predstaví nové hospodárske plány vlády, nebude oznámené veľké zvýšenie výdavkov.

Ministerstvo financií však tiež oznámilo, že v rozpočte počíta s novými výdavkami 1,3 miliardy libier na výstavbu ciest. Tieto výdavky sú súčasťou opatrení na podporu ekonomiky v období brexitu. Hammond potvrdil, že vláda plánuje opatrenia na podporou infraštruktúry a zlepšenie rastu produktivity.

Vláda premiérky Theresa Mayovia uviedla, že začnú formálne rokovania o odchode z EÚ do 31. marca. Dovtedy však nechce prezrádzať svoju vyjednávaciu pozíciu. To však vyvoláva ekonomickú neistotu, špekulácie a lobovanie tých, ktorí chcú mať úzke väzby s úniou aj tých, ktorí dávajú prednosť ráznemu rozchodu.

Britská ekonomika má čeliť v budúcom roku a v roku 2018 výraznému spomaleniu. Hammond už opustil cieľ svojho predchodcu Georgea Osborna, že rozpočet Británie sa v roku 2020 prehupne do prebytku, napísali agentúry AP a Reuters.

debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Brexit