Nízke mzdy v Aholde nahnevali českého premiéra, riešil to s veľvyslancom

Holandský veľvyslanec Eduard Hoeks by mal informovať vedenie materskej spoločnosti Ahold o nízkych mzdách, ktoré firma vypláca svojim zamestnancom v Česku. Zároveň by mal o situácii informovať aj holandské ministerstvo zahraničných vecí.

28.11.2016 11:56
debata (57)

Po pondelkovom rokovaní s ním to očakáva český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), ktorý sa v piatok spolu s odborármi stretne so zástupcami firmy. Odbory sa s vedením spoločnosti zatiaľ nedokážu dohodnúť v kolektívnom vyjednávaní na náraste miezd v budúcom roku ani na jednorazovom tohtoročnom vyrovnaní.

„Firma Ahold aj ďalšie nadnárodné spoločnosti dosahujú v Česku veľké obraty, majú veľké zisky, odvádzajú veľké dividendy svojim vlastníkom, ale príliš málo peňazí tu nechávajú pre našich zamestnancov,“ uviedol Sobotka. Podľa odborárov pôsobiacich v spoločnosti berú prevádzkoví zamestnanci Aholdu ako skladníci alebo pokladníci okolo 12 500 Kč hrubého mesačne (približne 462 eur). Spoločnosť tieto údaje rozporuje, mzda podľa nej dosahuje 15 500 korún (573 eur) vrátane takzvanej variabilnej zložky, ktorú Ahold začal uplatňovať začiatkom tohto roka.

Západné krajiny ako Francúzsko, Belgicko alebo Holandsko podľa Sobotku často riešia sociálny dumping, keď pracovníci z východu berú nižšie mzdy a tamojší obyvatelia im nemôžu na trhu práce konkurovať. Podľa premiéra sa to však nezmení, kým sa nezačnú platové podmienky v Európe zjednocovať, teda by mali rásť aj platy v ČR.

Maloobchodný reťazec Ahold v piatok v kolektívnom rokovaní s odbormi navrhol pre budúci rok rast miezd prevádzkových zamestnancov v priemere o 8,5 percenta, na rok 2018 o ďalších sedem percent. Odborári chcú tento rok pridať jednorazovo 1000 korún a v budúcom roku chcú sedempercentné zvýšenie miezd.

Zamestnancom spoločnosti tento rok od 1. marca vzrástli mzdy o tri percentá, čo podľa predsedníčky Odborového zväzu pracovníkov obchodu Renáty Burianovej predstavuje u typického zamestnanca rast o 250 korún mesačne. Súčasné platy tak dosahujú polovicu priemernej mzdy v Česku a sú podľa odborov o málo vyššie, než je súčasná minimálna mzda 9900 korún. Platy na obdobných pozíciách v rámci iných reťazcov sú údajne o zhruba tretinu vyššie.

Časti zamestnancov podľa spoločnosti vzrástli mzdy aj k začiatku októbra. Malo ísť o lojálnych zamestnancov, ktorí sú v spoločnosti viac ako päť rokov. Navýšenie sa dotklo takmer 2500 pracovníkov na prevádzkových pozíciách a mzda sa im zvýšila o 4,4 percenta v priemere, uviedla už skôr firma.

Väčšina veľkých obchodných reťazcov v ČR v poslednej dobe zlepšila hospodárenie. Český Ahold v tohtoročnom prvom štvrťroku zvýšil zisk o 75 percent na sedem miliónov eur. Podľa odhadu odborov pracuje v českom maloobchode a veľkoobchode celkovo 180 000 ľudí. Ahold, ktorý supermarkety Albert prevádzkuje, v Českej republike zamestnáva 17 000 ľudí.

57 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Holandsko #Ahold