OECD predpovedá Slovensku rýchly rast

Slovenská ekonomika po raste v tomto roku o 3,6 percenta v budúcom roku stúpne o 3,4 percenta a roku 2018 sa jej rast zrýchli na úroveň 3,8 percenta.

28.11.2016 15:49
debata (11)

Uviedla to Organizácia pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj (OECD) v najnovšej prognóze. Zlepšujúca sa situácia na trhu práce podporí výdavky domácností, uviedla OECD v predikcii, ktorú zverejnila na svojej internetovej stránke. Organizácia predpovedá, že súkromná spotreba na Slovensku v tomto roku posilní o 2,8 percenta, v budúcom roku o 3,1 percenta a v roku 2018 o 3,3 per­centa.

Organizácia predpokladá aj zotavenie investícií. Hrubá tvorba fixného kapitálu na Slovensku podľa predikcie OECD po poklese o 0,2 percenta v tomto roku, posilní v budúcom roku aj v roku 2018 zhodne o 5 percent. Organizácia zároveň predpokladá, že slovenský export bude naďalej profitovať z expanzie automobilového sektora, ktorý zvyšuje produkciu. Silné fiškálne príjmy podporia plán vlády v oblasti redukcie deficitu, poznamenala organizácia. Zlepšenie efektívnosti verejného sektora a meniace sa zloženie výdavkov pritom podľa OECD môžu na Slovensku vytvoriť priestor na financovanie dodatočných vládnych opatrení na podporu rastu.

Globálna ekonomika by mala podľa OECD v budúcom roku posilniť o 3,3 percenta. Organizácia tak predpoveď rastu svetovej ekonomiky vylepšila, keďže jej predchádzajúca predikcia rátala s budúcoročným rastom globálneho hospodárstva o 3,2 percenta. Po rokoch slabého hospodárskeho rastu šéf OECD Ángel Gurría vyjadril nádej, že „globálna ekonomika je pravdepodobne v bode obratu“.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #OECD