Poľsko a Ukrajina sa chcú urýchlene prepojiť plynovodom

Ukrajina a Poľsko chcú urýchliť výstavbu plynovodného spojenia, ktorým sa bude prepravovať plyn z Európy na Ukrajinu.

02.12.2016 19:29
debata (134)

Povedal to v piatok ukrajinský prezident Petro Porošenko počas návštevy Poľska. Porošenko uviedol, že on aj jeho poľský partner Andrzej Duda vyzvú ministrov svojich vlád zodpovedných za ekonomiku, aby sa plynovodné prepojenie vybudovalo „čo najskôr“.

Podľa súčasného plánu sa poľsko-ukrajinské plynovodné prepojenie v dĺžke 112 kilometrov má dokončiť do roku 2020.

Poľsko a Ukrajina budú spoločne blokovať snahy, ktoré by umožnili ruskému Gazpromu získať väčší prístup na európsky trh s plynom obídením Ukrajiny, uviedol Porošenko.

Európska komisia na konci októbra zrušila limit, ktorý Gazpromu z protimonopolných dôvodov povoľoval využívať len polovicu kapacity plynovodu OPAL. OPAL je napájaný z plynovodu Nord Stream, ktorý vedie plyn pod Baltským morom ku koncovým zákazníkom do Nemecka a Českej republiky. Toto rozhodnutie komisie umožní Gazpromu rozšíriť kapacitu Nord Streamu prostredníctvom projektu Nord Stream 2, a vyhnúť sa tak tranzitu cez Ukrajinu.

„Rozhodnutie Európskej komisie ohľadom plynovodu OPAL a výstavby Nord Streamu 2 nepodporujeme,“ povedal Porošenko na tlačovej konferencii vo Varšave. „Rozhodli sme sa koordinovať naše akcie, aby sme týmto plánom zabránili,“ dodal.

Ukrajinská štátna energetická spoločnosť Naftogaz v novembri uviedla, že je pripravená obnoviť nákupy plynu z Ruska. Naftogaz zastavil nákupy plynu z Ruska vlani v novembri po tom, ako vyčerpal úver od Európskej komisie v sume 500 mil. USD na nákupy plynu potrebného na zabezpečenie dodávok počas zimného obdobia.

134 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #plyn #Ukrajina