Schäuble: Ak chcú mať Gréci euro, musia robiť reformy

Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble počas víkendu zopakoval svoj odmietavý postoj k možnosti čiastočného odpusteniu dlhu Grécka a vládu v Aténach vyzval, aby uskutočnila potrebné reformy.

04.12.2016 15:39
debata (2)

Zníženie dlhu „by Grécku nepomohlo“, povedal minister pre Bild am Sonntag. „Atény musia uskutočniť potrebné reformy. Ak Gréci chcú zostať v eurozóne, nemajú inú možnosť, a to absolútne bez ohľadu na úroveň ich dlhu,“ zdôraznil Schäuble.

Grécko je na medzinárodnej pomoci závislé od roku 2010, kedy sa vysoko zadlžená krajina ocitla na pokraji štátneho bankrotu a stratila prístup na finančné trhy. V dôsledku dlhotrvajúcej recesie sa grécka ekonomika v porovnaní so stavom pred nástupom globálnej finančnej krízy zmenšila zhruba o štvrtinu. Verejný dlh Grécka tento rok podľa odhadov dosiahne 315 mld. eur alebo 180 % hrubého domáceho produktu krajiny.

Pokrokom Atén pri zavádzaní reforiem, od ktorých závisí uvoľnenie ďalšej finančnej pomoci, sa budú zaoberať ministri financií menovej únie na zasadnutí 5. decembra.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Nemecko #Wolfgang Schäuble