Poľnohospodárom z V4 robí problémy ruské embargo

Agropotravinársky trh v krajinách Višegrádskej štvorky (V4) naďalej čelí problémom pre pretrvávajúce ruské embargo.

05.12.2016 12:45
debata (33)

Myslia si to zástupcovia poľnohospodárskych samospráv krajín V4, ktorí o dôležitosti prístupu na východný trh diskutovali na rokovaní v maďarskom Balatonfürede. Informovala o tom Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK).

Zástupcovia poľnohospodárov z V4 upozornili, že práve pre ruské embargo sa v sektore hospodárskych zvierat hromadí tovar na vnútornom trhu EÚ. Podľa nich je potrebné, aby EÚ odstránila obchodné prekážky k voľnému obchodu v čo najkratšom čase, keďže noví medzinárodní hráči už vstúpili na trhy, ktoré poľnohospodári pre ruské embargo stratili.

Počas zasadania zástupcovia poľnohospodárskych samospráv diskutovali aj o medzinárodných dohodách o voľnom obchode s USA a Kanadou a ich vplyve na agropotravinárske ekonomiky krajín V4. Predseda SPPK Milan Semančík zdôraznil, že pri medzinárodných obchodných zmluvách ako je TTIP, ale aj CETA naďalej platí odmietavé stanovisko samosprávy.

„Potrebujeme viac štúdií, aby sme vedeli zhodnotiť výhody alebo nevýhody dohôd. Bez podrobných analýz nemôžeme zaujať kladné stanovisko,“ zdôvodnil Semančík, pričom dodal, že je potrebné vyhodnotiť dopadové štúdie ktoré reálne zhodnotia vplyv takýchto medzinárodných obchodných dohôd na poľnohospodárstvo a potravinárstvo na Slovensku, ako aj v ďalších krajinách V4.

Najbližšie stretnutie agrárnych samospráv krajín V4 sa uskutoční na Slovensku v marci 2017, informovala SPPK.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #poľnohospodárstvo #Rusko #V4