Štatistici potvrdili spomalenie rastu HDP na 3 %

Slovenské hospodárstvo v treťom štvrťroku stúplo o 3 %. Vyplýva to zo spresnených údajov Štatistického úradu SR, ktorými sa tak potvrdil rýchly odhad z novembra.

06.12.2016 09:51
debata

Medziročne tak dynamika hospodárskeho rastu spomalila o 0,9 percentu­álneho bodu a oproti druhému štvrťroku medziročne rástla ekonomika pomalšie o 0,8 percentu­álneho bodu. V medzikvartálnom porovnaní, teda v treťom štvrťroku oproti druhému, pritom hrubý domáci produkt stúpol reálne o 0,7 %. Na Slovensku sa v treťom kvartáli vyprodukoval hrubý domáci produkt v objeme 21,256 mld. eur, čo v bežných cenách predstavovalo medziročný rast o 2,4 %.

Rast hospodárstva v treťom štvrťroku podľa štatistikov podporil zahraničný dopyt, ktorý sa medziročne zvýšil o 4,5 %. Naopak domáci dopyt zaznamenal zmenu trendu a klesol o 1,1 %. Pokles tak vykázal prvýkrát od druhého štvrťroka 2013. Rozhodujúcim faktorom boli nižšie investície, keď tvorba hrubého kapitálu klesla o 9,9 %, z toho tvorba hrubého fixného kapitálu až o 17 %.

Výdavky na konečnú spotrebu medziročne vzrástli celkovo o 2,4 %. V rámci nich stúpli výdavky na konečnú spotrebu domácností o 2,5 %, na konečnú spotrebu verejnej správy o 2,1 % a na konečnú spotrebu neziskových inštitúcií slúžiacich domácnostiam o 1,9 %. „Z pohľadu vonkajšieho dopytu sa oproti tretiemu štvrťroku 2015 spomalila dynamika rastu vývozu výrobkov a služieb o 2,7 percentu­álneho bodu na 4,5 % a dovozu výrobkov a služieb o 9 percentuálnych bodov na 0,8 %,“ informuje Štatistický úrad SR.

Reálny rast hrubého domáceho produktu bol generovaný vyššou pridanou hodnotou vytvorenou v pôdohospodárstve, priemysle, verejnej správe a vo vzdelávaní. Pridaná hodnota v odborných, vedeckých a technických činnostiach zostala na rovnakej medziročnej úrovni. Pokles bol zaznamenaný vo finančných a poisťovacích činnostiach o 10,1 % a v informačných a komunikačných činnostiach o 6,6 %. Pozitívne pôsobil aj vyšší výber čistých daní z produktov o 3,3 %.

Za prvé tri štvrťroky tohto roka tak dosiahla tvorba hrubého domáceho produktu na Slovensku 60,022 mld. eur. V bežných cenách to znamenalo medziročný nárast o 2,9 %. V stálych cenách ekonomika Slovenska rástla o 3,4 %, čo znamenalo medziročné spomalenie dynamiky o 0,2 percentu­álneho bodu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #HDP