Brusel schválil Microsoftu prevzatie siete LinkedIn

Európska komisia schválila americkej softvérovej spoločnosti Microsoft zámer kúpiť za 26 miliárd dolárov internetovú sociálnu sieť LinkedIn.

06.12.2016 19:15
debata (2)

V utorňajšom oznámení komisia uviedla, že jej súhlas je podmienený niekoľkými požiadavkami, ktorých splnenie by malo zachovať konkurenciu na poli sociálnych sietí pre odborných pracovníkov v Európe.

Pre Microsoft je prevzatie siete LinkedIn zďaleka najväčšou akvizíciou v jeho doterajšej histórii. Transakciu už schválili protimonopolné úrady v USA, Kanade, Brazílii a Juhoafrickej republike.

Microsoft v snahe získať súhlas Bruselu ponúkol niekoľko ústupkov. Najmä sľúbil, že výrobcovia a distribútori osobných počítačov nebudú musieť do počítačov s operačným systémom Windows inštalovať servis LinkedIn. Tiež umožní konkurentom LinkedIn udržať súčasnú úroveň interoperability s kancelárskym balíkom Microsoft Office, uviedla komisia.

„Dnešné rozhodnutie zabezpečí, že Európania budú mať naďalej slobodu voľby medzi profesionálnymi sociálnymi sieťami,“ uviedla komisárka pre hospodársku súťaž Margrethe Vestagerová.

LinkedIn sa zameriava na odborne kvalifikovaných pracovníkov a uchádzačov o prácu. Microsoft očakáva, že akvizícia prinesie nové príležitosti pre LinkedIn aj pre Microsoft, napríklad pre jeho kancelársky softvér Office.

Microsoft je najväčším výrobcom softvéru na svete a jeho operačný systém Windows používa väčšina osobných počítačov. Firma sa ale stretáva s negatívnymi dôsledkami poklesu predaja osobných počítačov.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Microsoft #LinkedIn