Eustream zvýši kapacitu slovensko-ukrajinského plynovodu

O slovensko-ukrajinský reverzný plynovod je naďalej záujem. Okrem jeho plného niekoľkomesačného využívania tomu nasvedčujú aj kroky spoločnosti Eustream. Slovenský prevádzkovateľ prenosovej plynovodnej siete totiž dočasne zvýši kapacitu plynovodu na výstupnom bode Budince.

07.12.2016 14:32
debata (25)

„Za účelom uspokojenia požiadaviek trhu poskytneme dodatočnú kapacitu v objeme 30 tisíc megawatthodín za deň,“ informovala spoločnosť Eustream s tým, že zvýšenú kapacitu bude ponúkať v prvom štvrťroku budúceho roka.

„Všetci záujemcovia s platným rámcovým kontraktom a dostatočnou finančnou zábezpekou si môžu objednať kapacitu,“ doplnil slovenský prepravca plynu. Ten zhruba od augusta eviduje zvýšenú prepravu plynu zo Slovenska na Ukrajinu. Od novembra je plynovod využívaný naplno. Denne sa tak zo slovenských Vojan do ukrajinského Užhorodu prepravuje maximálne možné množstvo plynu na úrovni viac ako 450 tisíc megawatthodín, čiže vyše 42 miliónov metrov kubických. Maximálne množstvo plynu sa prepravuje aj počas prvých decembrových dní. Stále platí, že doterajší rekord zaznamenal slovenský prepravca plynu v sobotu 29. októbra. Vtedy sa reverzným tokom v Budinciach prepravilo vyše 44 miliónov kubíkov plynu.

Od apríla tohto roku sa dá plynovodom Vojany-Užhorod prepravovať plyn aj smerom z Ukrajiny na Slovensko. Firma Eustream prepojovací bod Budince prebudovala na obojsmerný bod s maximálnou prepravnou kapacitou z Ukrajiny na Slovensko na úrovni 17 miliónov metrov kubických plynu za deň. Doteraz však žiaden dodávateľ nevyužil možnosť prepraviť plyn z Ukrajiny na Slovensko.

Zrekonštruovaný plynovod Vojany-Užhorod má v súčasnosti ročnú kapacitu vyše 14,6 miliardy metrov kubických. Denne sa tak môže plynovodom prepraviť viac ako 40 miliónov metrov kubických plynu. Slovensko-ukrajinský reverz bol v plnej miere sprevádzkovaný 2. septembra 2014, po ukončení testovacích dodávok. O prepravné kapacity plynovodu zo strany dodávateľských spoločností bol veľký záujem. Rezervovali si prepravné kapacity v maximálnom možnom objeme.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #Eustream #Ukrajina