Koniec éry lacných úverov sa priblížil

Na Slovensku, ale aj v celej Európe sa končia časy extrémne nízkych úrokov na hypotékach. Európska centrálna banka (ECB) včera nečakane obmedzila objem novo vytlačených eur z 80 na 60 miliárd eur za mesiac.

09.12.2016 15:00
Mario Draghi, ecb, europska centralna banka Foto: ,
Šéf Európskej centrálnej banky Mario Draghi včera nečakane ohlásil obmedzenie tlačenia peňazí do európskych ekonomík.
debata (20)

K uťahovaniu opaskov príde od marca budúceho roka. Definitívny koniec tlačenia peňazí je naplánovaný na december 2017. Slovákov preto čaká postupné zdražovanie úverov.

„Od marca 2017 znižujeme objem tlačených peňazí zo súčasných 80 miliárd eur na 60 miliárd eur za mesiac. Peniaze v nižšom objeme plánujeme na trh dodávať až do decembra 2017, a v prípade potreby aj dlhšie,“ povedal včera šéf Európskej centrálnej banky Mario Draghi.

Cieľom je v štátoch používajúcich spoločnú menu euro dosiahnuť ročnú infláciu na úrovni dvoch percent. Takýto rast cien je totiž v ekonomike sprevádzaný zdravým hospodárskym rastom podporujúcim nízku nezamestnanosť a zvyšovanie miezd pracujúcich ľudí.

Základná úroková sadzba ECB ostala aj po štvrtkovom zasadnutí na nule a depozitná na úrovni mínus 0,4 percenta. Finančné domy tak aj naďalej musia platiť za uloženie hotovosti v centrálnej banke. Nečakané zníženie objemu tlačených peňazí je v podstate prvým krokom k zvyšovaniu úrokov. „Dá sa povedať, že úroky sa začínajú pomaly odrážať od dna a mierne zvyšovanie je už dnes vidieť hlavne pri úveroch s dlhšou fixáciou. Teda postupné zvyšovanie úrokov môžu Slováci očakávať pri hypotékach s 5– až 10-ročnou fixáciou. Samozrejme, nebude to nič dramatické a zmeny sa budú diať postupne,“ povedal analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák.

Ľudia zvažujúci kúpu vlastnej strechy nad hlavou by sa preto mali poponáhľať. „Ak sa nič zásadné nezmení v politike Európskej centrálnej banky, na súčasných nízkych úrovniach sa úroky budú držať ešte rok. No už v marci sa pre obmedzenia zo strany Národnej banky Slovenska dostanú Slováci ťažšie k 100-percentným hypotékam,“ uviedol výkonný riaditeľ spoločnosti Finančný Kompas Maroš Ovčarik. Okresaním dostupnosti úverov plne financujúcich kúpu bytu a domu sa regulátor snaží okresať rýchle zadlžovanie Slovákov. Tí si totiž od domácich bánk prostredníctvom úverov na nehnuteľnosti požičali už viac ako 20,6 miliardy eur.

K razantnému zadlžovaniu ľudí lákal aj trend zlacňovania úverov. Začiatkom roka 2009 finančné domy predávali hypotéky s ročným úrokom vo výške priemerne 6,37 percenta. V takom prípade dvadsaťročná hypotéka vo výške 60-tisíc eur bude mať mesačnú splátku 443 eur. Celkovo klient banke vráti 106 320 eur. Aktuálne sa priemerné úroky na hypotékach pohybujú na úrovni 1,78 percenta za rok. Pri takomto vysokom úroku mesačná splátka tej istej šesťdesiattisícovej hypotéky klesne na 298 eur za mesiac. V tomto prípade za 20 rokov klient vráti banke vráti 71 520 eur.

Po otočení trendu môžu ľudia o pár rokov platiť rovnako vysoké úroky ako v roku 2009. Pri hypotékach sú totiž nízke úroky garantované len na obdobie fixácie úrokovej sadzby. Ak si klient vyberie napríklad 3-ročný fix, po uplynutí tohto obdobia mu banka zmení úroky podľa aktuálneho vývoja na finančnom trhu. „Preto je dôležité, aby ľudia časy lacných peňazí, ak sa dá, využili na čo najväčšie splatenie hypotéky aj prostredníctvom mimoriadnych splátok,“ odporučil Ovčarik. Mimoriadna splátka znižujúca istinu hypotéky sa dá bez poplatku spraviť len v deň končenia fixácie úrokovej sadzby. Pri využití akéhokoľvek iného termínu musí klient banke na poplatkoch zaplatiť maximálne jedno percento zo splatenej sumy. Napríklad pri mimoriadnej splátke 10-tisíc eur je výška poplatku 100 eur.

Tlačením peňazí ECB podporuje hospodársky rast v 19 krajinách používajúcich spoločnú menu euro. Uskutočňuje ho pomocou nákupu štátnych a firemných dlhopisov. Vďaka tomu je na finančnom trhu dostatok lacných peňazí na poskytovanie úverov pre ľudí aj firmy. Tlačenie peňazí trvá od marca 2015 do decembra 2017 a za ten čas sa v obehu ocitne 2,28 bilióna eur.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #ECB #euro #hypotéka #Európska centrálna banka