Britom by migranti chýbali, potravinári varujú pred rastom cien

Bez pracovníkov z ostatných krajín Európskej únie sa v Británii pravdepodobne zvýšia ceny potravín, tvrdia tamojšie potravinárske firmy. Niektorí zahraniční pracovníci začínajú krajinu v dôsledku takzvaného brexitu a prepadu kurzu libry opúšťať, ich britskí zamestnávatelia preto žiadajú, aby vláda zaviedla jasnú a ústretovú imigračnú politiku. Informoval o tom v piatok spravodajský server BBC.

09.12.2016 19:08
debata (27)

Pracovníci z iných krajín EÚ hrajú v britskom potravinárskom sektore zásadnú úlohu. Nejde len o sezónnych oberačov ovocia na farmách, ale aj o kvalifikovaných zamestnancov, ktorých má Británia nedostatok.

V krajine teraz zamestnávajú takmer štyri milióny ľudí v odboroch ako je zber úrody, produkcia potravín či ich predaj. Takmer každý tretí je z inej krajiny Európskej únie.

Aby zamedzili odchodu týchto pracovníkov, požaduje asi 30 potravinárskych a nápojových asociácií jasný signál zo strany vlády.

„Vláda by mala pracovníkov z EÚ v celom dodávateľskom reťazci znova a jasne uistiť, že majú právo zostať,“ uviedli v liste zverejnenom v štvrtkovom vydaní denníka The Guardian. Ak k tomu nedôjde, bude sa podľa nich v Británii vyrábať menej potravín a budú drahšie.

Ministerstvo vnútra v odpovedi uviedlo, že sa požiadavkou potravinárskych asociácií bude zaoberať. „Británia potrebuje spravodlivú a kontrolovanú imigračnú politiku, a presne takú politiku vláda zavedie,“ povedala hovorkyňa ministerstva.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Brexit