Obchodníci vítajú potraviny pre charitu, ale čudujú sa pokutám

Slovenská aliancia moderného obchodu (SAMO) víta možnosť darovať potraviny po uplynutí dátumu ich minimálnej trvanlivosti na charitatívne účely tak, ako to umožní parlamentom schválená novela zákona o potravinách. Aliancia však zároveň kritizuje rozhodnutie Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV) zachovať vysoké pokuty pre obchodníkov za tieto trvanlivé potraviny, ak sa predávajú po uplynutí dátumu ich minimálnej trvanlivosti. Informovala o tom SAMO.

11.12.2016 10:45
debata

"Moderný obchod teší, že aj Slovensko už má zákon o potravinách, ktorý pomôže znížiť straty potravín a eliminuje potravinový odpad. O to väčší je paradox, že rovnaký zákon bude obchodníkov na Slovensku sankcionovať za tie isté potraviny po dátume minimálnej trvanlivosti miliónovými pokutami,“ uviedlo vo svojom stanovisku SAMO.

Novela zákona o potravinách bude účinná od začiatku budúceho roka. Novela okrem použitia potravín po dátume minimálnej trvanlivosti na charitatívne účely zachováva aj vysoké pokuty pre obchodníkov. Ak sa pri kontrole zistí, že výrobca umiestňuje na trh potraviny po uplynutí dátumu spotreby alebo potraviny, ktoré sú zdraviu škodlivé či skazené, kontrolne orgány môžu udeliť pokutu od jedného až do piatich miliónov eur.

Zástupcovia obchodníkov tvrdia, že práve aliancia bola subjektom, ktorý ako prvý systémovo otvoril verejnú diskusiu o plytvaní potravinami na Slovensku. Podľa predsedníčky SAMO Kataríny Fašiangovej v aliancii poukazovali na neúnosnú tvorbu potravinového odpadu a apelovali na systémovú legislatívnu úpravu v tejto oblasti, v súlade s európskymi požiadavkami a európskym právom.

Členovia SAMO preto vyjadrili sklamanie nad tým, že téma v oblasti ďalšieho využitia trvanlivých potravín prináša zásadný rozpor vo vnímaní, keďže novela podľa nich umožňuje udeľovať neprimerané a likvidačné sankcie za tieto potraviny obchodníkom na Slovensku.

SAMO združuje spoločnosti obchodu, ktoré na Slovensku v súčasnosti prevádzkujú 475 maloobchodných a 6 veľkoobchodných prevádzok. Členovia SAMO od začiatku svojho pôsobenia na slovenskom trhu doteraz preinvestovali spolu viac ako 2,8 miliardy eur, bez úľav v rámci štátnej pomoci. V súčasnosti spolu zamestnávajú viac ako 24 tisíc ľ

debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #obchod #reťazce