Zlacnenie elektriny závisí od ističov v dome

Náklady na teplo, plyn aj elektrinu idú od januára dole, pri cenách elektriny to však do značnej miery závisí od samotných spotrebiteľov.

14.12.2016 07:00
elektrina Foto:
Odberatelia, ktorí majú veľké trojfázové ističe a nízke odbery elektriny, môžu elektrinu preplatiť. Ilustračné foto.
debata (194)

Regulačný úrad určil, že pri plyne klesnú náklady v priemere o 2,6 percenta, pri dodávke tepla o 5 percent a pri elektrine v priemere o 4,3 percenta. Zároveň sa však dvíha poplatok za distribúciu elektriny a tí odberatelia, ktorí majú veľké ističe v kombinácii s nízkym odberom elektriny, môžu elektrinu preplatiť. Ak chcú mať lacnejšiu elektrinu, musia sa vzdať tých ističov, ktoré v skutočnosti nepotrebujú.

Denník Pravda už informoval, že priemerná rodina ušetrí na budúci rok na zlacnení energií asi 100 eur. Ide o priemerný údaj. Dosahy na niektoré rodiny však môžu byť iné. Zmeny v sadzbách za distribúciu elektriny nútia viacerých ľudí optimalizovať ističe v dome, aby sa k úspore nákladov dopracovali. Napríklad v tarife D1, čo sú najmenšie byty, sú často 3-fázové ističe pri nízkej spotrebe, pri ktorej by stačil aj jednofázový istič. Rozdiel v platbách medzi 1-fázovým ističom 1× 25 A a 3-fázovým ističom 3× 25 A bude po novom viac než 100 eur. Od januára tak rodiny dostanú síce lacnejšiu samotnú elektrinu, ale pevný poplatok viacerým odberateľom v prípade ističa s príliš vysokou nevyužívanou kapacitou môže stúpnuť ešte viac. Pri výmene samotného ističa treba tiež počítať s platbami za služby elektrikára a tiež vopred všetko dohodnúť s dodávateľom.

Regulačný úrad pri zlacnení elektriny tvrdí, že v tarife D2 s jednofázovým pripojením, čo sú štandardné domácnosti s vyššou spotrebou, teda do 2¤300 kWh, bude priemerná medziročná úspora v rámci celého Slovenska 68,81 eura. Kto má 3-fázové ističe a príliš nízku spotrebu však ušetriť nemusí. „Odberatelia si musia uvedomiť, že je potrebné, aby si zvážili, či skutočne hodnota ich ističa, respektíve rezervovanej kapacity, zodpovedá reálne odobratému množstvu, či nestojí za to znížiť hodnotu tejto kapacity, aby platili menej v tej fixnej časti,“ uviedol predseda úradu Jozef Holjenčík. Poplatok za ističe sa strojnásobí, čo má podľa Holjenčíka fyzikálnu logiku. „Jeden istič, jedna fáza, tri ističe, tri fázy stoja, samozrejme, trojnásobok jedného ističa. Tiež máte tri rovnaké mechaniky, šesť kontaktov dohromady, už toto stojí peniaz,“ povedal Holjenčík.

Podľa neho úrad týmto rozhodnutím postupuje v zmysle zákona o energetickej efektívnosti, kde Slovensko musí plniť určité limity a znižovať spotrebu. „Malé podniky, jasle, sociálne ustanovenia, ktoré nemajú predstavu, ako sú pripojené a aké majú rezervy. Chceme ich donútiť, aby si to skontrolovali, lebo si môžu znížiť koncové náklady, ak tomu budú venovať pozornosť,“ povedal Holjenčík. Distribučné spoločnosti, teda Západoslovenská distribučná, Stredoslovenská energetika – distribúcia a Východoslovenská distribučná, tak po novom môžu získať milióny eur, ktoré by mali využiť na starostlivosť o distribučnú sieť, káble, ich revízie, výmeny poistiek, na plánované kontroly, ciachovanie, opravy, údržbu či na výmenu oleja v transformátoroch, keďže toto sú fixné náklady distribútora.

Obchodníci s energiami varujú, že elektrina by mohla pre niektorých odberateľov zdražieť pre novú podobu distribučných poplatkov, najmä vďaka skokovému nárastu variabilnej zložky ceny distribúcie. „Rast cien sa bude týkať predovšetkým domácností na západe a východe Slovenska, najlepšia situácia bude na strednom Slovensku. Dôvodom je, že cena distribúcie na západnom Slovensku je 27 eur za megawatthodinu (eur/MWh), na strednom sa začína na 7,7 eura za MWh a na východe je to 11,1 eura za MWh,“ vyjadril sa pre Pravdu Martin Ondko zo spoločnosti Magna Energia, ktorá je jedných z alternatívnych dodávateľov energií.

Združenie dodávateľov energií (ZDE) informovalo, že vzorec, ktorý v cenovej vyhláške reguluje nákupnú cenu elektriny, ako samostatnej komodity, uvádza cenu na rok 2017 na úrovni 26,93 eura/MWh. Na rok 2016 pritom bola cena vypočítaná vo výške 33,85 eura/MWh. Trh teda samotnú komoditu zlacnel. Podľa ZDE poklesla regulovaná nákupná cena elektriny pre domácnosti medziročne o takmer 7 eur, ale avizované zníženie o 4,3 percenta v praxi znamená zlacnenie asi o 5,36 eura. Pokles cien energie ako komodity sa tak podľa ZDE nepremietne v plnej miere do cien pre zákazníkov. „Dodávatelia energií v tejto situácii napríklad na svoje vlastné náklady na základe zmlúv o združenej dodávke zabezpečujú domácnostiam, ale i ďalším skupinám odberateľov kompletný zákaznícky servis. To v praxi znamená, že okrem iného v prospech prevádzkovateľov distribučných sústav a v prospech Organizátora krátkodobého trhu s elektrinou zabezpečujú zadarmo fakturáciu, inkasné služby, riešenie zákazníckych požiadaviek, reklamácií či osvetu odberateľa,“ uvádza sa v stanovisku ZDE.

© Autorské práva vyhradené

194 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #elektrina