Nezamestnanosť klesne pod 8 percent

Nezamestnanosť bude v najbližších rokoch klesať. Slováci však rady nezamestnaných preriedia menej, ako by naznačoval rast počtu nových pracovných miest.

14.12.2016 14:00
guvernér NBS Jozef Makúch, Peter Kažimír Foto: ,
Národná banka Slovenska predpovedá zrýchlenie rastu ekonomiky v roku 2019 až na 4,6 percenta. Na snímke guvernér NBS Jozef Makúch (vpravo) spolu s ministrom financií Petrom Kažimírom.
debata

Dôvodom bude podľa odhadov Národnej banky Slovenska dovoz pracovníkov zo zahraničia. "Miera nezamestnanosti reaguje miernejšie na pozitívny vývoj dopytu po pracovnej sile, nakoľko sa očakáva aj rast participácie a prílev pracovníkov zo zahraničia,“ konštatoval na utorňajšej tlačovej konferencii guvernér NBS Jozef Makúch.

V tomto roku má podľa najnovších odhadov NBS priemerná nezamestnanosť dosiahnuť úroveň 9,8 percenta. Už v budúcom roku klesne podľa Národnej banky počet ľudí bez práce na rovných 9 percent. Pokles na 8,3 percenta bude pokračovať aj v roku 2018 a v roku 2019 nezamestnanosť dosiahne úroveň 7,7 percenta.

Nové pracovné miesta sa v budúcom roku majú tvoriť hlavne v oblasti služieb. Dôvodom bude rastúca spotreba Slovákov vyplývajúca z nízkeho rastu cien a razantnejšieho zvyšovania platov. Už v roku 2018 začnú pre spustenie výroby Jaguar Land Rover vznikať ďalšie pracovné miesta v automobilovom priemysle a tento trend sa udrží aj v roku 2019. "Do roku 2019 by malo byť o 225-tisíc pracovných miest viac v porovnaní s dnom krízy,“ priblížil viceguvernér NBS Ján Tóth.

Z pohľadu miezd čakajú Slovensko v najbližších rokoch dobré časy. Tohtoročný rast nominálnych miezd má dosiahnuť 3,4 percenta. Už v roku 2017 to budú rovné 4 percentá a v roku 2018 platy stúpnu o 4,5 percenta. Zvyšujúca sa dynamika rastu miest bude pokračovať aj v roku 2019, keď platy stúpnu o 4,6 percenta. Smerom hore potiahne platy ľudí razantnejšie zvyšovanie minimálnej mzdy kombinované so zvyšovaním platov štátnych zamestnancov.

V budúcom roku by sa mal zároveň skončiť dva roky trvajúci nulový rast priemerných cien. K miernemu rastu cien príde hlavne pre zvyšovanie ceny ropy na svetových finančných trhoch. Z nej vyrobené palivá budú stáť viac, čím sa obchodníkom zvýšia náklady na prepravu všetkých tovarov a pre zachovanie ziskov pristúpia k miernemu zvyšovaniu cien.

"Infláciu na Slovensku v budúcom roku odhadujeme na úrovni 1,2 percenta,“ uviedol Tóth. Z dlhodobého pohľadu ide stále o veľmi nízku infláciu, keďže ekonómovia považujú za zdravý rast cien na úrovni troch percent, čo napomáha najmä rozvoju obchodu. Je možné, že inflácia bude napokon vyššia, ako odhaduje NBS. Analytici totiž pri odhade vývoja ceny ropy nepočítali s aktuálnou dohodou o obmedzení ťažby čierneho zlata uzatvorenou medzi členmi Organizácie krajín vyvážajúcich ropu a ďalšími významnými ťažiarmi vrátane Ruska. V roku 2015 Slovensko zažilo miernu defláciu, keď ceny poklesli o 0,3 percenta a v roku 2016 klesali tiež asi o 0,5 percenta.

Domáca ekonomika v budúcom roku mierne spomalí tempo hospodárskeho rastu. Rast hrubého domáceho produktu (HDP) z tohtoročnej úrovne vo výške 3,3 percenta klesne v roku 2016 na 3,1 percenta. Môže za to pokles investícií spôsobený miernejším čerpaním eurofondov a slabší dopyt zo zahraničia. Karta sa obráti už v roku 2018, keď sa pre dokončené projekty opäť viac začnú čerpať európske peniaze a výrobu automobilov odštartuje nitrianska fabrika Jaguar Land Rover. Celkovo má v roku 2018 HDP stúpnuť o 4,2 percenta, rekordnú úroveň vo výške 4,6 percenta dosiahne už v roku 2019. Vtedy za raketovým rastom Slovenska bude stáť opäť výroba v automobilke Jaguar Land Rover a silnejší domáci dopyt.

Slovenskej vláde sa bude podľa odhadov NBS dariť znižovať verejný dlh. V roku 2016 dosiahne celkové zadlženie Slovenska hodnotu 52,9 percenta HDP. V najbližších rokoch sa bude postupne znižovať až v roku 2019 dosiahne hodnotu 50,1 percenta HDP. Centrálna banka tiež počíta so znižovaním deficitu. Ten má v roku 2016 skončiť na úrovni mínus 2,4 percenta. Už v budúcom roku sa zníži na 1,6 percenta a v roku 2018 dosiahne hodnotu 0,8 percenta. Pre rok 2019 odhaduje Národná banka Slovenska deficit na 0,3 percenta.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #nezamestnanosť #pokles