SNS chce zabrániť špekulovaniu s pôdou zmenou ústavy

Slovenská národná strana podala vo štvrtok návrh novely Ústavy SR, ktorým chce obmedziť špekulatívne nákupy pôdy.

15.12.2016 13:51
debata (11)

„Dnes odovzdáme do podateľne Národnej rady SR návrh na zmenu ústavného zákona, ktorý bude ochraňovať poľnohospodársku aj lesnú pôdu pred špekulatívnym výkupom realizovaným najmä zahraničnými subjektmi,“ uviedla podpredsedníčka klubu SNS Eva Antošová. Podľa jej slov sa pod špekulatívnym nákupom rozumie nákup poľnohospodárskej pôdy s cieľom nevyužívať ho na poľnohospodárske účely, čo môže ohroziť postavenie domácich farmárov. "Po prijatí tejto ústavnej zmeny bude možné zákonom ustanoviť, že pôda bude môcť byť iba vo vlastníctve určitých zákonom stanovených osôb,“ vysvetlil podpredseda SNS Jaroslav Paška.

Národniari ďalej avizovali, že pripravovaná novela ústavy má pozitívne odozvy medzi koaličnými partnermi. Podporu im vyjadrila koaličná strana SMER-SD, podľa ktorej je ochrana slovenskej pôdy dlhodobou agendou strany. „Sme radi, že sa našla ďalšia strana, ktorá je pripravená túto myšlienku podporiť, čím sa výrazne zvyšujú šance na schválenie ústavného zákona,“ informoval vo štvrtok tlačový odbor strany Smer-SD. Paška z SNS zároveň dodal, že súčasná koalícia nemá potrebnú ústavnú väčšinu na zmenu zákona, preto bude musieť hľadať hlasy aj medzi opozičnými poslancami.

Zástupcovia SNS zároveň pripustili, že sú pod tlakom Európskej únie, pre v súčasnosti platný zákon o nadobúdaní poľnohospodárskej pôdy. Európska komisia začala pre právnu úpravu v marci 2015 konanie vo veci porušenia predpisov. Podľa zákona o nadobúdaní pozemku má prednosť osoba, ktorá má na území Slovenskej republiky trvalý pobyt alebo sídlo najmenej desať rokov a vykonáva poľnohospodársku výrobu ako podnikanie najmenej tri roky v rovnakej obci. Potom osoba zo susednej obce, osoba bez ohľadu na miesto podnikania. Ak žiadna z týchto osôb neprejaví o pozemok záujem, môže ho jeho vlastník previesť inej osobe, avšak len za podmienky, že má na území Slovenskej republiky trvalý pobyt alebo sídlo najmenej desať rokov.

„Musíme si uvedomiť, že by bolo veľkou chybou vnímať našu pôdu ako tovar, ktorý si môže hocikto kúpiť alebo vyrobiť,“ uzavrel predseda poslaneckého klubu SNS Tibor Bernaťák.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #pôda #SNS