Volkswagen v USA zaplatí za emisie 200 miliónov dolárov

Nemecká automobilka Volkswagen sa dohodla, že v Spojených štátoch zaplatí vyše 200 miliónov dolárov. Ide o kompenzáciu za emisie zo zhruba 80 000 áut s trojlitrovým naftovým motorom, ktoré majú zabudovaný softvér umožňujúci manipulovať s testami emisií. S odkazom na zdroj oboznámený so situáciou o tom v piatok informovala agentúra Reuters.

17.12.2016 08:39
debata (5)

Volkswagen sa už skôr dohodol, že v USA v rámci tohto škandálu zaplatí 2,7 miliardy dolárov za kompenzáciu emisií zo zhruba 475 000 vozidiel s dvojlitrovým naftovým motorom. V piatok sa v USA konalo súdne konanie, v ktorom má byť súd informovaný o pokroku rokovaní ohľadom automobilov s trojlitrovým motorom.

Súd už v novembri schválil dohodu týkajúcu sa vozidiel s dvojlitrovým naftovým motorom v hodnote 14,7 miliardy dolárov. Väčšinu peňazí by mal Volkswagen vynaložiť na odkúpenie vozidiel a ďalšie kompenzácie majiteľom. Celkovo sa zatiaľ Volkswagen dohodol, že na urovnanie škandálu v USA vynaloží až 16,5 miliardy dolárov.

Americká Agentúra pre ochranu životného prostredia (EPA) vlani v septembri Volkswagen obvinila, že do vozidiel s naftovým motorom inštaloval softvér, ktorý pri testovaní emisií umožňuje skrývať vysoko nadlimitné hodnoty oxidov dusíka. Po celom svete sa škandál týka približne 11 miliónov naftových automobilov.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #emisie