Automobilka Volvo po rokoch predala nové akcie

Švédska automobilka Volvo Cars získala od skupiny švédskych investorov päť miliárd švédskych korún. Automobilka zvýšila kapitál prvýkrát za šesť rokov, čo je jej majiteľom čínska Geely.

21.12.2016 07:32
debata

Tento krok by mohol byť predzvesťou návratu automobilky na akciový trh, napísal Financial Times.

Investori kúpili novo vydané prioritné akcie, ktoré môžu byť časom premenené na bežné akcie. Novými majiteľmi akcií sa stali penzijné fondy AMF, AP1 a poisťovňa Folksam.

Rast predaja a zisku automobilky vyvolal v poslednom roku špekulácie, že by Volvo mohlo ponúknuť svoje akcie na burze. Automobilka však tento mesiac uviedla, že vstup na trh neplánuje. Akcie automobilky boli stiahnuté z burzy pred zhruba dvoma desaťročiami.

Automobilka Volvo predala za január až november 473 528 vozidiel, o sedem percent viac ako vlani. Rast podporil vysoký dopyt po SUV XC90, prvým modelom vyvinutým v období, keď je Volvo vo vlastníctve čínskej Geely. Tá kúpila Volvo od amerického Fordu v roku 2010.

Analytik Evercore ISI Arndt Ellinghorst odhaduje, že hodnota automobilky by sa mohla pohybovať v rozmedzí 6,6 miliardy až 8,3 miliardy USD.

debata chyba
Viac na túto tému: #automobilky #Volvo