Bane pôjdu ďalej

Ťažba hnedého uhlia na hornej Nitre bude v budúcom roku pokračovať. Dohoda o ďalšej podpore sa dokončovala až tesne pred Vianocami. Aj včera sa rokovalo o tom, akú časť dotácií dostanú Hornonitrianske bane Prievidza a koľko zostane Slovenským elektrárňam, ktoré podľa všeobecného hospodárskeho záujmu musia prevádzkovať Elektráreň Nováky.

23.12.2016 12:00
debata (16)

Elektrárne požadovali viac na základe toho, že majú vyššie fixné náklady. Problematická bola aj ďalšia činnosť tretieho bloku elektrárne, kde je problém s ekológiou. Zvažovalo sa, že ak novácka elektráreň nevyrobí dostatok elektriny, nahradí sa to elektrinou z tepelnej Elektrárne Vojany na východe Slovenska.

Podľa informácií Pravdy sa napokon našiel kompromis tak, aby domáca ťažba uhlia pokračovala. V opačnom prípade hrozil ako krajná možnosť postupný koniec baní. Hornonitrianske bane Prievidza podľa vlastnej výročnej správy z roku 2015 zamestnávali 3 486 osôb. Prípadné zavretie a prepustenie zamestnancov by spôsobilo, že počet nezamestnaných v okrese by presiahol 9-tisíc osôb a miera nezamestnanosti 13 percent.

Odhadovalo sa, že konečná podpora na ťažbu domáceho uhlia bude okolo 85 miliónov eur. Elektrárne hovorili o sume 100 miliónov eur. V prípade nižšej ťažby by sa dotácie mohli znížiť. Inštitút finančnej politiky pri rezorte financií ešte v roku 2011 spočítal, že pri podpore 81 miliónov eur predstavuje dotácia na jedného baníka 1 518 eur mesačne, čo boli v tom čase dva priemerné mesačné platy v krajine.

Znamená to, že ak domácnosť za rok spotrebovala 2 400 kWh elektriny, na podporu slovenského baníctva ročne prispela sumou asi 11 eur. Na druhej strane ide o využívanie domácej energetickej suroviny, pri ktorej sa dováža menej ruskej ropy a plynu, a Európska únia preto členským krajinám podporu povoľuje. Za pokračovanie ťažby hnedého uhlia sa zasadzoval premiér Robert Fico. Naopak, proti bola opozičná SaS.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #dotácie #elektráreň Nováky #Hornonitrianske bane