Slabé euro ako príležitosť aj riziko

Euro bolo v úvode aj závere roka 2016 mimoriadne slabé. Kurz sa v týchto častiach roka pohyboval pod 1,10 dolára za jedno euro. Išlo o odraz slabého rastu ekonomiky v eurozóne, ktorá sa len ťažko dostáva z krízy. Zároveň to bola príležitosť, ako lacnejšie a úspešnejšie exportovať mimo zóny eura.

30.12.2016 08:00
rodina, budúcnosť, deti, auto, peniaze Foto:
So slabým eurom prišli v roku 2016 aj mimoriadne slabé hypotéky.
debata (1)

Európska centrálna banka sa slabé euro aj celú ekonomiku snažila podporiť masívnym tlačením nových peňazí, čo prinieslo rekordné zlacnenie úverov. Finančné domy na Slovensku v závere roka 2016 najvýhodnejšie hypotéky predávali s ročným úrokom len 1,5 percenta.

Rizikom tlačenia peňazí je na druhej strane vyššia inflácia v budúcnosti, ktorá môže priniesť v krajnom prípade aj znehodnotenie úspor. V roku 2016 bola inflácia tlmená najmä nízkymi cenami ropy. Či tak bude aj v budúcom roku, je neisté. Americkej ekonomike odborníci nateraz veria viac. O rok až dva bude zrejme americký dolár pravdepodobne po prvý raz v histórii silnejší ako euro.

Slabé euro je veľkou príležitosťou hlavne pre slovenský automobilový priemysel, ktorý za Atlantický oceán vo veľkom vyváža luxusné SUV automobily. Tiež z neho profitujú dodávatelia, ktorí od nemeckých firiem získavajú viac zákaziek práve pre slabým eurom podporený export. Firmy v EÚ každý deň urobia so svojimi americkými partnermi obchody za dve miliardy eur.

"Najväčšia ekonomická výmena na svete prebieha medzi Spojenými štátmi americkými a Európskou úniou. Slabé euro zlacňuje európske výrobky na americkom trhu a podporuje tak aj zvyšovanie vývozu slovenských firiem,“ povedal výkonný tajomník Republikovej únie zamestnávateľov Martin Hošták. Nie pre všetky domáce firmy je slabé euro výhodou. "Na druhej strane podnikom slabšie euro predražuje nákup tovarov predávaných v amerických dolároch. V realite tak nie každej firme pomôže oslabovanie eura,“ dodal Hošták. Pre oslabovanie eura podniky zaplatia napríklad viac peňazí za dovoz súčiastok z Číny, ktoré tamojšie spoločnosti predávajú za ceny v amerických dolároch.

Slabé euro je tak jednoznačnou výhodou hlavne pre exportérov. Do Spojených štátov amerických smeruje napríklad každé desiate auto vyrobené v bratislavskom závode Volkswagenu. V máji 2014 predaj luxusného Porsche Cayenne v cene 100-tisíc dolárov priniesol automobilke 72-tisíc eur. V tom čase sa totiž jeden dolár dal na finančných trhoch vymeniť za 0,72 eura. Pre posilnenie americkej meny sa jeden dolár dá aktuálne vymeniť za 0,93 eura. Predaj Porsche Cayenne za 100-tisíc dolárov aktuálne automobilke prinesie okolo 93-tisíc eur.

Analytici považujú za najpravdepodob­nejšie ďalšie posilňovanie dolára oproti euru. "O rok či dva bude dolár pravdepodobnejšie silnejší ako euro, ak Spojené štáty americké nezasiahne recesia,“ povedal Vladimír Baláž, ekonóm Prognostického ústavu Slovenskej akadémie vied. Európa si totiž pre krehký hospodársky rast ešte nemôže dovoliť na rozdiel od Spojených štátov amerických ukončiť tlačenie peňazí. O tom svedčí aj počet ľudí bez práce, ktorý je na starom kontinente na úrovni 8,9 percenta, kým v Spojených štátoch amerických nezamestnanosť dosahuje 4,9 percenta.

Európska centrálna banka zatiaľ počíta len s postupným obmedzovaním tlačenia peňazí. V súčasnosti sa do 19 ekonomík používajúcich spoločnú menu euro každý mesiac napumpuje 80 miliárd eur. Od marca 2017 sa objem nových peňazí zníži na 60 miliárd eur a koniec tlačenia peňazí je naplánovaný na december 2017. Rozbehnuté tlačenie peňazí počas celého roka 2015 prinášalo Slovákom pôžičky za historicky najnižšie úroky.

Pri ročnom úroku 1,5 percenta mesačná splátka 100-tisícovej hypotéky splatnej o 30 rokov predstavuje sumu 345 eur. Celkovo klient banke vráti 124 200 eur. Ešte pred šiestimi rokmi boli najnižšie úroky na úrovní okolo päť percent za rok. Pri takom vysokom úroku mesačná splátka rovnakej stotisíceurovej hypotéky predstavuje mesačnú sumu 536 eur. V tomto prípade klient banke celkovo vráti 192 960 eur. Mesačná úspora na nižších úrokoch predstavuje sumu 191 eur a celková úspora sa môže vyšplhať až na 68 760 eur. V časoch tlačenia peňazí sa preto Európanom viac oplatí požičať si, ako šetriť.

Oslabovanie eura spôsobované tlačením peňazí prináša nevýhodu v podobe zvyšovania cien ropy. Od dolárovej ceny ropy sa odvíjajú aj ceny pohonných látok na slovenských čerpacích staniciach. V tomto roku oslabovanie eura nebolo problémom, pretože prichádzalo s razantným poklesom ceny ropy na svetových trhoch. Tento trend sa už v budúcom roku nemusí opakovať, keďže najväčší svetoví ťažiari združení v organizácií OPEC sa rozhodli obmedzením ťažby zvýšiť cenu čierneho zlata na svetových trhoch. V budúcom roku tak ceny pohonných látok môžu rásť pre obmedzenú ťažbu roby a oslabujúci sa kurz eura oproti americkému doláru.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #euro #eurozóna #Ročenka Pravdy 2016