Na Slovensku sa pestuje menej zemiakov

Pestovateľská výmera zemiakov na Slovensku za posledné roky klesá. Podľa údajov Štatistického úradu SR v hospodárskom roku 2015 a 2016 zberová plocha zemiakov medziročne poklesla o 11,4 %, teda o viac ako 1 000 hektárov.

29.12.2016 12:53
debata (12)

Celková výmera tak predstavovala 8 066 hektárov. Informovala o tom Jarmila Dubravská z odboru poľnohospodárstva a služieb Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK).

Medziročne sa podľa SPPK znížila plocha skorých zemiakov a to o viac ako 148 hektárov, u ostatných zemiakov o 847 hektárov a zberová plocha sadbových zemiakov poklesla na takmer 439 hektárov. „Ak sa pozrieme na pestovateľské plochy spred desiatich rokov, došlo k poklesu pestovateľských plôch o viac ako 10 tisíc hektárov. Pred dvadsiatimi rokmi bola výmera takmer 41 tisíc hektárov,“ zhodnotila Dubravská.

Ako ďalej podotkla, medziročne sa znížila spolu s výmerou aj produkcia zemiakov, o viac ako 19 %. Produkcia v predchádzajúcom hospodárskom roku len mierne presiahla 34 tisíc ton. Z toho produkcia skorých zemiakov poklesla o takmer štvrtinu a produkcia ostatných zemiakov takmer o pätinu. Rovnako pokles SPPK zaznamenala aj v produkcii sadbových zemiakov o 3 %.

"Stále sa na naše územie, v rámci voľného pohybu tovaru, dostávajú zemiaky z iných členských krajín, najmä však z Poľska, kde je v tomto roku vysoká nadprodukcia zemiakov. Spotrebitelia si však začali viac uvedomovať, že za kvalitné zemiaky je potrebné zaplatiť vyššiu cenu a práve tie naše domáce zemiaky svojou kvalitou prevyšujú dovezené zemiaky z iných krajín,“ skonštatovala SPPK.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #poľnohospodárstvo #zemiaky