Európska mena môže byť slabšia ako americký dolár

Správanie centrálnych bánk v budúcom roku ovplyvní silu dvoch hlavných svetových mien. Ak americká centrálna banka FED zrealizuje ohlásené trojnásobné zvyšovanie úrokov, bude euro historicky slabšie ako dolár.

03.01.2017 16:00
debata (16)

Európska centrálna banka sa totiž v roku 2017 chystá držať úrokovú sadzbu na nule a len mierne zníži objem natlačených peňazí. Od marca budúceho roku každomesačný objem natlačených peňazí do 19 ekonomík eurozóny klesne z 80 na 60 miliárd eur. Vplyv to bude mať aj na úrokové sadzby pri hypotékach.

Aktuálne sa dá 1 euro na finančných trhoch vymeniť za 1,046 dolára. Ešte v polovici roku 2014 sa 1 euro dalo na finančnom trhu vymeniť za 1,4 dolára. Za razantným oslabovaním európskej meny stojí skončenie tlačenia peňazí v Spojených štátoch amerických a postupné zdvíhanie úrokových sadzieb.

Európska centrálna banka drží základnú úrokovú sadbu na nule a jednodňové sterilizačné operácie sú s úrokom mínus 0,4 percenta. Finančné domy tak musia platiť za bezpečné uloženie peňazí v Európskej centrálnej banke. Plánované zníženie objemu novo vytlačených eur o 20 miliárd v priebehu budúceho roka prinesie mierne zdražovanie hypoték pri fixácii úroku nad päť a viac rokov.

Pri ročných aj trojročných fixáciách sa niektorá z domácich bánk môže pokúsiť zabojovať o nových klientov historicky najnižšími úrokmi. Čo sa týka vkladov, úroky ostanú aj naďalej nízke a top ponuky finančných domov budú predstavovať ročné termínované vklady s úrokom nad jedno percento za rok.

Aktuálne sa základná úroková sadzba v Spojených štátoch amerických nachádza v pásme 0,5 až 0,75 percenta. Podľa plánu sa v budúcom roku majú za Atlantickým oceánom trikrát zdvíhať úroky, až sa dostanú do pásma v rozmedzí 1,25 až 1,5 percenta.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #euro #dolár #17 udalostí roka 2017