Koniec éry lacnej ropy prinesie mierne zdražovanie

Ceny ropy okolo 30 dolárov za barel, ako to bolo v roku 2016, definitívne končia. Na pumpách nastala vlani situácia, keď ceny už ani nemali kam klesnúť, keďže väčšinu ceny tvorili dane.

03.01.2017 17:00
auto, benzín, tankovanie, ropa Foto:
Benzín Natural 95 by Slováci mali v roku 2017 tankovať zhruba za 1,40 eura za liter.
debata (27)

V roku 2017 má stáť ropa okolo 60 – 70 dolárov za barel. Aktuálne je cena ropy na 55 dolároch a benzín Natural 95 stojí na slovenských pumpách okolo 1,30 eura za liter. V roku 2017 by cena mohla ísť na 1,40 eura, ale vyššie už nie.

Z dlhodobého pohľadu ceny ropy a palív nebudú stále vysoké, keďže pred troma rokmi bola bežná cena ropy 80 dolárov a benzín Natural 95 vtedy na Slovensku stál 1,50 eura za liter. Pri zdražení ropy však pôjdu hore aj ceny plynu, elektriny a môže sa to prejaviť aj na cenách plastov. Celkovo však inflácia v roku 2017 bude okolo jedného percenta, čo je nízka hodnota.

Drahšia ropa je dôsledkom toho, že šejkovia sa po dvoch rokoch trvajúcej tzv. ropnej vojny dohodli na kompromisnom riešení. Nielen členovia OPEC-u (Organizácia krajín vyvážajúcich ropu), ale aj mimo neho (tam je napríklad Rusko), pristupujú k obmedzovaniu ťažby ropy. Tým chcú zrovnávať dopyt a ponuku na trhu, a tak zvyšovať cenu čierneho zlata. Doterajšie nízke ceny ich štátne rozpočty totiž zrážali na kolená.

Ropa ešte v lete roku 2014 stála okolo 115 dolárov za barel. Začiatkom minulého roka sa dostala na rekordne nízku úroveň a v prvých mesiacoch vlaňajška tak najlacnejšie pumpy na Slovensku mali ceny nafty aj benzínu na úrovni jedného eura za liter, niekde sa dostali ešte nižšie.

Tento rok však už pohonné látky historicky nízke ceny nepokoria, no nebudú sa šplhať ani k opačným extrémom. Na druhej strane, nie je isté, či krajiny vyvážajúce ropu sľub o znižovaní ťažby aj reálne dodržia.

Okrem toho na relatívne nízke ceny čierneho zlata budú tlačiť aj ďalšie faktory ako nepokoje na Blízkom východe, bezpečnostná situácia vo svete, spomaľujúce hospodárstvo Číny a ekonomická neistota, ktorá prišla po britskom júnovom referende o zotrvaní alebo odídení krajiny z Európskej únie, kde sa Briti tesnou väčšinou rozhodli pre tzv. brexit.

© Autorské práva vyhradené

27 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #ceny #17 udalostí roka 2017