Tretia banka v poradí zdražela hypotéky

S príchodom nového roka prichádza mierne zdražovanie pôžičiek na bývanie. Po UniCredit banke zdvihla úroky na hypotékach aj najväčšia domáca banka Slovenská sporiteľňa a najnovšie sa pridala aj Sberbank. Zatiaľ ide len o mierne zdražovanie, zvyšujúce mesačné splátky hypoték len o pár eur za mesiac.

03.01.2017 15:30
peniaze, euro, hypotéky Foto: ,
Zatiaľ ide len o mierne zdražovanie, zvyšujúce mesačné splátky hypoték len o pár eur za mesiac.
debata (1)

„Aktuálne ide len o mierne korekcie a ľudia si stále môžu požičať za výhodné úroky. Pokiaľ nové úroky neprekročia hranicu dvoch percent, nedá sa hovoriť o zásadnom zdražovaní. Na druhej strane tým, že sa k zdražovaniu pridáva čoraz viac bánk, časy historicky najnižších úrokov sa pomaly končia,“ povedal Maroš Ovčarik, výkonný riaditeľ spoločnosti Finančný kompas. Situácia by sa ešte mohla obrátiť v prípade, že by niektorá banka zabojovala o nových klientov historicky najnižšími úrokmi počas jarných a jesenných akcií.

Ako prvá začiatkom decembra zvyšovanie úrokov ohlásila UniCredit bank. Tento finančný dom zvyšoval úroky pri päť-, sedem- a desaťročnej fixácii úroku. Konkrétne pri produkte hypoúver Invest pri päťročnom fixe prišlo k zvýšeniu úrokov z 1,19 na 1,39 percenta. Sedemročný fix zdražel z 1,39 na 1,69 percenta a desaťročný fix stúpol z 1,49 na 1,89 percenta.

Takéto výhodné úroky získa klient v banke len v prípade, že si poistí schopnosť splácania úveru. Od prvého januára 2017 pri päť rokov nemennom úroku zdražovala aj najväčšia domáca banka Slovenská sporiteľňa.

Konkrétne zvýhodnené úroky pre bonitných klientov stúpli z 1,49 na 1,59 percenta. Bežným klientom úroky stúpli z 2,19 na 2,29 percenta. Včera sa k zdražovaniu pridala aj Sberbank, ktorá pri 5-ročnom fixe zdvihla úroky z 1,59 na 1,79 percenta.

Domáce banky ľuďom hypotéky predávajú s ročným, trojročným, päťročným, sedemročným a desaťročným fixom. To znamená, že pri päťročnom fixe banka nemôže klientovi 5 rokov meniť dohodnuté úroky a až po uplynutí tejto lehoty ich zmení na aktuálnu trhovú úroveň. Mesačná splátka 30-ročnej hypotéky vo výške 100-tisíc eur vyjde pri úroku vo výške 1,6 percenta na 350 eur.

Pri takto nízkom úroku klient finančnému domu za rok zaplatí 4¤200 eur. Zvýšenie úroku na 1,8 percenta splátku tej istej hypotéky zvýši na 360 eur za mesiac a za rok klient banke vráti až 4¤320 eur. Splátka tej istej stotisícovej hypotéky sa mesačne predraží o 10 eur a ročné zdraženie predstavuje sumu 120 eur.

„Ľudia sa musia pripraviť na postupné zvyšovanie úrokov. Americká centrálna banka už v tomto roku plánuje razantnejšie zvyšovanie úrokov a s odstupom jedného roka sa podobné opatrenia dajú očakávať aj v Európe. Jedine príchod ďalšej krízy by mohol zvrátiť tento trend a vtedy by úroky mohli byť ešte nižšie ako dnes,“ povedal ekonóm Prognostického ústavu Slovenskej akadémie vied Vladimír Baláž.

Európska centrálna banka odštartovala tlačenie peňazí v marci 2015. Od marca 2017 má mesačný objem novo vytlačených eur klesnúť z 80 na 60 miliárd eur. Úplný koniec tlačenia peňazí je v 19 krajinách používajúcich spoločnú menu euro naplánovaný na december 2017.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #banky #hypotéka #zdražovanie