Trump pohrozil GM zdanením dovozu áut z Mexika

Novozvolený americký prezident Donald Trump prostredníctvom siete Twitter pohrozil uvalením daní na automobilku General Motors pre dovoz kompaktných vozidiel do USA z Mexika.

03.01.2017 16:47
debata (1)

Trump na mikroblogovacej sieti v utorok uviedol, že vozidlá Cruze vyrábané v Mexiku GM dováža do USA bez zdanenia. Automobilke povedal, aby tieto vozidlá vyrábala v USA, „alebo aby platila na hraniciach daň“.

GM však väčšinu kompaktov Chevrolet Cruze vyrába v štáte Ohio. Firma dováža iba verziu hatchback zo závodu Ramos Arizpe v Mexiku, pričom ide iba o malé percento zo 172 tis. áut Cruze, ktoré automobilka do novembra predala, povedal hovorca GM Patrick Morrissey. Dodal, že verzia hatchback sa v Mexiku produkuje pre globálny trh.

Trumpovo utorkové vyjadrenie na sieti Twitter je najnovšou z hrozieb, že sa uvalia dane na výrobcov áut, ktorí presúvajú produkciu do Mexika a dopravujú autá späť do USA v rámci Severoamerickej dohody o voľnom obchode (NAFTA). Akcie GM v utorok krátko po vyjadrení na Twitteri klesli o približne jedno percento, ale ešte pred otvorením riadneho obchodovania na americkej burze sa zotavili.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #automobilky #General Motors #Donald Trump