Spojené štáty môžu byť už onedlho energeticky nezávislé

Spojené štáty sa počas desiatich rokov stanú vďaka rastúcemu exportu zemného plynu a ropy a poklesu dovozu ropných produktov čistým vývozcom energetických surovín a produktov. Predpovedal to Úrad pre energetické informácie (EIA) pri ministerstve energetiky USA.

06.01.2017 14:01
debata (55)

Naposledy bol americký energetický vývoz vyšší ako dovoz v roku 1952, uviedla agentúra Reuters.

„USA by mohli byť, podľa slov, ktoré sa v určitom období používali, energeticky úplne nezávislé,“ uviedol zástupca EIA Adam Siemiński na štvrtkovej tlačovej konferencii, na ktorej úrad predstavil výročnú výhľad energetického trhu.

Trend klesajúcich energetických dovozov a rastúceho vývozu sa začal v USA ešte len vlani. Vláda až na konci roka 2015 zrušila zhruba 40 rokov starý zákaz voľného vývozu ropy a až vlani sa začal z USA vyvážať skvapalnený zemný plyn (LNG), ktorý pochádza hlavne z bridlicových ložísk.

EIA v aktuálnom výhľade predpokladá, že do roku 2040 sa celková spotreba energie v USA zvýši podľa základného scenára o päť percent. Energetická produkcia ale za tú dobu podľa hlavného scenára stúpne o viac ako 20 percent, najmä vďaka vzostupu ťažby ropy a plynu.

Ťažba ropy a plynu v USA od konca minulého desaťročia prudko rastie. O silný nárast ťažby sa zaslúžil nástup technológií dobývania plynu a ropy z bridlicových zdrojov.

55 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #USA #plyn #energetika