Rakúšania vám môžu zhabať kľúčiky, Francúzi pokutovať za tmavé sklá

Francúzsko od apríla zakáže vjazd starých neekologických vozidiel do centra Paríža a zavedie pokuty za riadenie vozidiel so stmavenými čelnými a bočnými sklami. V Rakúsku po novom za porušenie rýchlosti v ekologických zónach IG-L hrozí okrem pokuty aj odstavenie vozidla na jeden deň.

07.01.2017 11:39
debata (41)

Vodičov tento rok v celej Európskej únii čaká zmena v značení palív. K tradičným národným označeniam pribudnú postupne počas tohto roka nálepky, ktoré budú jednotne označovať druh paliva a podiel biozložky, uviedol počas týždňa hovorca českého Ústredného automotoklubu (ÚAMK) Igor Sirota.

Vo Francúzsku musí byť videť posádku

V rámci zmien legislatívy v jednotlivých štátoch čakajú najväčšie zmeny vodiča vo Francúzsku. Od prvého januára hrozí šoférom pokuta 135 eur za jazdu s tmavými sklami. Nezáleží na miere stmavenia, o pokute rozhoduje policajt na základe toho, či vidí posádku v aute, alebo či má možnosť vidieť cez vozidlo.

Zákaz vjazdu neekologických vozidiel platí už od minulého roka, od apríla sa ale začne vzťahovať aj na vozidlá registrované mimo Francúzska. Za jazdu do centra mesta bez ekologickej plakety hrozí pokuta 68 eur. Šancu na získanie ekologickej plakety nebudú mať vozidlá vyrobené pred rokom 1997 a motocykle pred rokom 2000.

Rakúšania kamerami sledujú viaceré priestupky

So sprísnením pravidiel musia vodiči počítať aj v susednom Rakúsku, kde okrem hrozby odstavenia vozidla za porušenie rýchlosti musia nanovo dávať vodiči pozor napríklad na telefonovanie za jazdy, používanie bezpečnostných pásov alebo prilby pri jazde na motocykloch. Za všetky tieto priestupky môže vodiča po novom pokutovať polícia len na základe fotografie z kamerového systému, ktorý doteraz slúžil len na kontrolu dodržiavania rýchlosti. Inteligentné kamery navyše vedia tieto priestupky odhaliť a zdokumentovať aj v prípade, že vozidlo rýchlosť neporušilo, doplnil druhý hovorca ÚAMK Petr Vomáčka.

Ďalšou zmenou u južných susedov je potom podľa ÚAMK zákaz parkovania na miestach určených na dobíjanie elektromobilov. Na týchto miestach označených symbolom elektrickej zástrčky smú parkovať iba elektromobily nabíjané zo siete. Ostatné autá na klasická fosílne palivá aj hybridné automobily, ktoré sa nedobíjajú z elektrickej siete, majú na týchto miestach parkovanie zakázané.

K palivám pribudnú doplňujúce nálepky

Na čerpacích staniciach pribudnú nálepky k palivám. „Budeme mať tri typy označení, dodatkové informácie k existujúcim názvom ako je Natural 95. Konkrétne k tomuto názvu sa na stojanoch priradí nálepka s označením E5,“ uviedol Sirota. E v krúžku bude označovať benzín, B vo štvorci potom bude značiť motorovú naftu a kosoštvorec s nápisom CNG alebo LPG bude označovať alternatívne palivá. Číslica potom označuje podiel biozložky v palive v percentách.

Fajčiť pri deťoch zakazujú štyri krajiny

Rozšíril sa aj počet krajín, ktoré zakazujú vo vozidle fajčiť osobám prepravujúcim deti. Od 5. decembra minulého roku sa k týmto krajinám (Anglicko, Wales a Taliansko) pripojilo aj Škótsko. Zákaz fajčenia sa týka vozidiel, v ktorých je prevážaná osoba mladšia ako 18 rokov. Pri porušení tohto nariadenia hrozí pokuta 100 libier.

Zaujímavou zmenou pravidiel je potom zavedenie povinnosti jazdy s helmou pre cyklistov idúci na elektrobicykloch, ktoré môžu dosiahnuť rýchlosť 25 kilometrov za hodinu. Povinná prilba je po novom aj pre deti do 12 rokov pri jazde na bicykli vo Francúzsku.

41 debata chyba
Viac na túto tému: #doprava #automobil